10 нерозкритих таємниць стародавньої Венеції, про які розповідають не всім туристам

1975

Венеція, відома як “плаваюче місто”, була заснована після падіння Римської імперії в V столітті н. е. і незабаром стала торгівельною столицею світу. Місто повністю оточене водою і складається з численних острівців, розділених каналами. Автомобільних доріг тут немає. Жителі і гості міста пересуваються на човнах, споглядаючи навколишню красу. Славиться Венеція маскарадами та парадами. Але крім того, це ще й одне з найбільш таємничих місць на Землі. У цьому огляді – незрозумілі таємниці і легенди, пов’язані з Венецією.

1. Привид Палаццо Грассі

Уздовж Великого Каналу Венеції розташовано багато великих прекрасних палаців, один з них – Палаццо Грассі. Ходять чутки, що в цьому палаці живе привид молодої дівчини, яка, будучи побитою, стрибнула з балкона (або хтось її скинув). Багато, перебуваючи в цьому палаці, чули, як хтось тихенько кликав їх по імені. У 1980 році, під час реставраційних робіт, сторож, проходячи через зали, теж почув голос, який звертається до нього, який просив його зупинитися. Але поблизу нікого не було. Він все ж зупинився і помітив попереду на відстані всього одного фута відкритий люк, залишений робітниками. Якби не голос, який зупинив його, відбулося б нещастя.

2. Трон Аттіли

Історія венеціанського острова Торчелло сповнена різних легенд, і одна з них – про трон Аттіли. Легенда свідчить, що під час вторгнення гунів до Венеції в п’ятому столітті, вони прибули у Торчелло, убивши велику кількість жителів. Для свого вождя Аттіли вони і розмістили цей трон, як символ влади, перед собором. Однак, швидше за все, гуни не були на цьому острові, а трон, дійсно відноситься до V століття, мабуть, призначався комусь із правителів острова.

3. «Будинок Привидів»

Цей заміський будинок у 16 столітті належав відомому кардиналу Джозефу Контаріні. Вночі в його кімнатах часто з’являється привид. Згідно з легендою, це привид художника Луццу Джорджоне, який скоїв тут самогубство через нещасливе кохання. Будинок Привидів отримав свою назву також і тому, що відомий як місце збору неспокійних духів міста. Ночами він наповнюється шепотінням і шурхотінняям, чуються кроки і невиразні благанні, нічим не пояснюване світіння раптом спалахує в вікнах. Іноді можна почути людський крик в одній з кімнат, що триває протягом декількох хвилин.

4. Привид дружини Марко Поло

Під час перебування у Китаї відомий венеціанський торговець Марко Поло закохався у дочку великого імператора, одружився на ній і забрав до Венеції. Коли Марко Поло під час одного з боїв потрапив у полон, дружині сказали, що він загинув. Не зумівши впоратися з горем, дівчина кинулася у канал. Кажуть, що деякі люди, проходячи повз їхній будинок, бачили її привид. При підготовці фундаменту для театру Малибран на території старого будинку були знайдені останки жінки азіатського походження і перепоховані. Однак точно не доведено, що вони належать дружині Марко Поло.

5. «Будильник Відьми»

Близько Музею Академії в районі Дорсодуро в одному зі старих будинків відбуваються дивні речі. І стосуються вони старовинного будильника. Кажуть, що він належав старій відьмі, що жила тут раніше. Після її смерті ніхто не хотів селитися в цьому будинку. Через кілька років годинник зняли, але після цього в будинку стали відбуватися дивні речі – нічні звуки і видіння, зникнення речей і нещасні випадки. Коли годинник повернули на місце, дивні події припинилися. Ще двічі годинник намагалися зняти, і кожного разу дивні випадки поновлювалися. Після цього його залишили у спокої і більше ніколи не знімали.

6. «Чортів міст»

На віддаленому венеціанському острові Торчелло є міст під назвою “Чортів”. Згідно з легендою, під час австрійського панування у Венеції місцева дівчина закохалася в австрійського солдата, якого вбили батьки дівчини, що не схвалювали їх відносин. Дівчина дуже важко переносила цю втрату, і їй на допомогу прийшла відьма, яка оживила солдата на цьому мосту. За це протягом семи років, у Святвечір, дівчина повинна була приносити відьмі немовля, яке нещодавно померло. Багато хто говорить, що в кінці 1990-х років у Святвечір на цьому мосту з’являвся привид, який шукав душі померлих немовлят.

7. «Сирени Венеціанської лагуни»

З одним із найкрасивіших островів Венеції, Бурано, пов’язана легенда про Сирен. Одного разу до одного з рибалок наблизилася група Сирен і намагалися його звабити. Однак, будучи закоханим в свою наречену, він встояв перед ними. Уражені вірністю рибалки, Сирени подарували йому гарне мереживо, яке він подарував на день весілля своїй дружини. Дружині мереживо дуже сподобалося, вона захопилася плетінням і стала плести все нові і нові мережива, що у кінцевому підсумку призвело до появи знаменитого Венеціанського мережива.

8. Вільні каменярі в Венеції

У середині 18-го століття Венеція була величезним центром масонства, серед членів якого було багато відомих людей. Братство Вільних каменярів було дуже велике і для себе, в Каннареджо, вони побудували церкву Святої Марії Магдалини. Над її дверима зображений масонський символ – піраміда з оком у центрі. Багато Вільних каменярів поховані в цій церкві. Але в якийсь момент Вільні каменярі зникли із Венеції, з якої причини – ніхто не знає донині.

9. Маска, що захищає від диявола

Поруч із більшістю церков у Венеції є дзвіниця. Дуже часто в дверях цих дзвіниць поміщали маску гротескної істоти, для того, щоб до церкви не проник диявол. Найвідоміша така маска знаходиться в церкві Санта-Марії Формоза Кастелло. Розробив маску священик Федеріко Цукконе. Серія таємниць оточує її. Деякі кажуть, що вона вночі виє, якщо до церкви підбирається диявол. Інші ж вважають, що сама маска є скам’янілим демоном.

10. Жінка, яка побачила свою смерть

У венеціанському кварталі Кастелло в кінці 1200-х років була побудована церква Якопо Тьєполо, яка незабаром стала місцем поховання багатьох відомих венеціанців. З цією церквою пов’язана неймовірна легенда, що стосується скульптури сумної жінки з дзеркалом, про походження якої нічого не відомо. Згідно з цією легендою, невідома красуня, дивлячись у дзеркало, одного разу побачила в ньому відображення змученої старої жінки у момент її смерті. Зрозумівши, що бачить свою долю, красуня від отриманого шоку одразу померла.



• не пропусти