Десять фактів про Марокко, які вас здивують

4854

«Королівство Марокко – це держава в Північній Африці», – сказано в «Вікіпедії». А що ви знаєте про цю країну? Стиглі мандарини, безкраї дюни і стада верблюдів… Насправді ж ландшафт країни повністю відображає її характер – різноманітний і контрастний. Магриб (як кажуть про батьківщину місцеві) омивається Атлантичним океаном на заході, Середземним морем – на півночі. Майже через всю країну простяглася гряда Атлаських гір, і лише на крайньому півдні можна доторкнутися до пісків Сахари. Чим ще нас може здивувати ця далека африканська країна?

У Марокко (Африка) сніг – звичайна справа

На батьківщині найсмачніших мандаринів в передгірних районах взимку снігом нікого не здивуєш. Місцеві жителі ліплять сніговиків не гірше від нас. А на північному заході держави в 75 км від спекотного (в літній час) Марракеша навіть є лижна станція Укаімден, де можна спуститися з засніжених схилів не тільки на лижах, але також на санках і сноубордах. Ще північнішеі цілі міста покриваються снігом. Через припорошені снігом дахи і своєрідний архітектурний стиль в зимову пору року марокканське місто Іфран і зовсім схоже на передгірне швейцарське містечко.

Це сучасна країна

«Африка = бідність і відсталість» – це міф. У Марокко прекрасні дороги, в тому числі постійно розширюється мережа платних автострад (по дві смуги в кожному напрямку і дозволеною швидкістю в 120 км /год ).

У банках і центрах мобільного зв’язку активно використовують функцію електронних черг, а комунальні квитанції за електрику і воду на основі показників лічильників формуються автоматично і розсилаються за адресами, не обтяжуючи мешканців розрахунками і оформленням.

Через відсутність родовищ газу і нафти урядом ведеться активна діяльність з освоєння альтернативних джерел енергії. У минулому році король Мохаммед VI урочисто запустив перший фрагмент концентратора сонячної енергії в Сахарі. Планується, що до 2020 року, коли запрацюють всі три частини цієї установки, королівство зможе забезпечити майже половину своїх потреб в електриці за рахунок такого природного енергетичного джерела. Ця високотехнологічна споруда з 500 000 12-метрових дзеркал добре помітна навіть з космосу і в найближчі роки стане найбільшою сонячної станцією в усьому світі.

Більшість жителів країни – бербери, а не араби, і у них зараз 2967 рік

Хоча Марокко і відноситься до арабських країн, згідно з різними джерелами близько 60% марокканського населення складають бербери. Слово «бербери» по відношенню до північноафриканських етносів використовується в Європі з XVII століття. Бербери – дуже неоднорідна етнічна група. Тільки в Марокко можна зустріти рифян, тамазихів і шльохів. Вони мають свою самобутню культуру і мову. Вважається, що берберська писемність існує вже більше 2000 років, тому не дивно, що за календарем у берберів зараз 2967 рік (хоча саме королівство офіційно живе за загальним для всієї планети літочисленням). З 2011 року в Марокко тамазихська (берберська) мова стала державною на рівні з арабською.

Марокко ближче до Європи, ніж нам здається

Вузька 14-кілометрова смуга Гібралтару розділяє Африку і Європу. Стоячи на африканському березі Марокко, можна з легкістю спостерігати за рухом машин в європейській Іспанії. А два іспанських анклаву (міста Сеута і Мелілья) розташувалися на території самого королівства. Отже потрапити до Європи при наявності шенгенської візи ви можете, умовно, не залишаючи Марокко.

Тут розташований найстаріший університет у світі

З 859 року в Фесі працює університет, заснований дочкою туніського купця Фатимою. Це найстаріший у світі вищий навчальний заклад носить ім’я її родини – Аль-Карауїн. Дипломи в традиційному європейському розумінні тут стали видавати лише з 1947 року, але в стінах Аль-Карауїн у різний час отримували знання такі відомі філософи і вчені, як Ібн Хальдун, Маймонід, Аль-Ідрісі, Лев Африканський. Імовірно, тут вивчав математику папа Сильвестр II.

Арганову олію виробляють тільки у Марокко

Арганова олія (або рідке золото, як його часто називають) виробляється з насіння арганії колючої виключно в Марокко, але вже знайшло цінителів по всьому світу. Сьогодні навіть великі косметичні марки запустили спеціальні лінії по догляду за волоссям та шкірою на основі масла Аргана, і така його популярність не видається дивною. За своїми властивостями і навіть технологією виробництва, яка до цих пір не автоматизована, воно є неповторним. Щоб отримати 1 л арганової олії, необхідно переробити близько 50 кг плодів (з приблизно семи дерев). Спочатку зібрані з дерева плоди арганії висушують на сонці, потім їх очищують від волокон, після чого, розбиваючи каменем шкаралупу кісточок плодів, добувають те саме насіння арганії, з якого і отримують за допомогою механічного преса Арганову олію (варто відзначити, що тільки процес отримання ядерець з кісточок плодів арганії вимагає близько 12 годин важкої фізичної праці).

Крім косметичної продукції масло арганії додають в їжу. Перемелена мигдальна паста з додаванням арганової олії в Марокко подається під час чаювань.

Марокканський султан Ісмаїл вважається самим багатодітним батьком в світі

Згідно з Книгою рекордів Гіннесса легендарний султан Мулай Ісмаїл, який керував Марокко з 1672 по 1727 рік, визнаний найбагатодітнішим батьком в історії. Енергійному правителю, який мав гаремом з півтисячою наложниць, приписують рекордну кількість спадкоємців – 888 (700 з яких – хлопчики). При цьому французький дипломат Домінік Бусно, який прибув з візитом у султанат в 1704 році, стверджував, що у правителя на той момент була 1171 дитина.

Перший блогер-мандрівник – марокканець

Мало хто знає, що перший блогер-мандрівник народився в далекому ХІV столітті в Марокко. Північне місто Танжер стало колискою автора творів «Подарунок споглядаючим про дивину міст і чудесних мандрів» Ібн Баттута. Свої подорожі довжиною в життя Баттута почав у віці 22 років. І за 28 років він відвідав Північну і Західну Африку, Аравійський півострів, Індію та Китай, Андалусію, Туреччину, Ірак та Іран, Середню Азію і Східну Європу. «Подорожі позбавляють тебе дару мови, а потім перетворюють у найкращого оповідача», – стверджував Ібн Батута. Ім’ям знаменитого земляка в Танжері названий аеропорт.

Тут хороші зарплати і прийнятні ціни

Лікар у Королівстві Марокко – мабуть, одна з найбільш шанованих і престижних професій. І це виражається не тільки по відношенню до населення, а й у відповідній матеріальній винагороді праці послідовників Гіппократа. Так, заробітна плата молодого лікаря в державних лікувальних закладах – не нижче € 800. За даними 2016 року, середній заробіток у державному секторі за місяць становить близько € 750.

При цьому літр бензину в Марокко коливається в межах € 1, за електроенергію платять близько € 1 за 10 кВт · год, вода оцінюється в € 3,5 за 10 м³. (Для порівняння: в сусідній Іспанії бензин – € 1,2, € 1,5 – за 10 кВт · год, водопостачання – € 10 за 10 м³). Літр молока можна купити у Марокко за € 0,8, літрову пляшку оливкової олії – за € 5, десяток яєць – за € 1,2, а кілограм курячого філе або яловичого фаршу обійдеться в € 4,4 і € 8 відповідно. Дорого оцінюється в Марокко нерухомість, однак існує і так зване «соціальне житло» (невелику квартиру з двома спальнями і вітальнею можна придбати за € 28 000 – 30 000).

У Марокко знімається величезна кількість популярних фільмів і серіалів

Сприятливі кліматичні умови і краса місцевих пейзажів змусили поглянути маститих режисерів в сторону Магрибу. Починаючи з легендарного фільму 60-х років «Лоуренс Аравійський» щорічно тут оживають сотні кінокартин. А створена в 1983 році в околицях міста Уарзазат кіностудія «Атлас» площею 20 га є на сьогоднішній день найбільшою у світі. Саме тут знімали фільми «Гладіатор», «Олександр», «Астерікс і Обелікс: Місія Клеопатра», «007 Спектр» і навіть третій сезон культового серіалу «Гра престолів».



• не пропусти