Низька або висока: чи має значення температура їжі?

1407

Щосезону ми смакуємо різні страви. Влітку нас освіжають легкі продукти і безліч прохолодних напоїв – лимонади, холодні чаї і їхні різноманітні варіації. Взимку ми віддаємо перевагу рясно приправленим стравам, які зігрівають, і, навпаки, уникаємо охолоджених. Про те, яке для зимового сезону правильне приготування спагеті, читайте на PapiGutto, а сьогодні ми поговоримо про плюси і мінуси гарячих та охолоджених страв.

Переваги і недоліки гарячих страв

Гарячі страви здатні наситити нас набагато швидше, ніж холодні, і підтримувати організм набагато довше. Вони надають більше енергії. Проте шанувальникам гарячих страв потрібно бути обережними: їхнє споживання (особливо якщо в складі є приправи і жири, такі як, наприклад, оливкова олія) можуть призвести до опіків у верхній частині ШКТ чи до подразнення стравоходу. Зігрівальні напої в свою чергу здатні викликати хворобливі відчуття в ділянці слизової оболонки шлунка. Не потрібно забувати і про той факт, що розігрівання може сприяти появі шкідливих для здоров’я людини речовин. Спеціалісти Стокгольмського університету з’ясували, що в багатьох харчових продуктах міститься акриламід, який утворюється під час випікання чи обсмажування, коли температура досягає позначки вище 120°. Зокрема, його віднайшли в:

  • смаженій картоплі;
  • крекері;
  • хлібі;
  • печиві;
  • чипсах;
  • запечених овочах;
  • чорних оливках;
  • сухофруктах.

Відомості, представлені Європейською Радою з питань інформації про харчові продукти (EUFIC), сповіщають про пошкодження нервової тканини через дію акриламіду. Його високі дози, випробувані на тваринах, стали причиною розвитку раку і порушення репродуктивних процесів. Потрібно відзначити, що сліди цієї сполуки не були віднайдені в стравах, приготованих на парі. Однак розігріті страви мають і позитивний вплив на організм:

  • покращують смак і запах їжі;
  • зменшують ризик харчового отруєння;
  • краще адаптують деякі важливі харчові речовини для нашого організму.

Щоб залишити кількість корисних властивостей розігрітої їжі на необхідному рівні, просто не обсмажуйте і не запікайте страву до потемненіння і зарум’янювання. Це знизить кількість акриламіду в продуктах.

Коли найкраще споживати морозиво?

Бути обережним потрібно і при споживанні холодної їжі, особливо це стосується людей, які хворі на розлад шлунка. Також потрібно пам’ятати про те, що для перетравлення охолоджених страв наш організм витрачає подвійну кількість енергії – адже спочатку йому необхідно нагріти їжу до комфортної температури. Цим і пояснюється вибір такої їжі для дієти – при споживанні холодних страв тіло швидше втрачає кілограми через енерговитрати. Охолоджені страви також рекомендують споживати людям із захворюванням горла, зокрема при збільшенні мигдалин. До речі, морозиво краще їсти саме взимку, щоб різниця температур не була настільки шкідливою для горла. Сироїди (для яких температурний максимум під час термічної обробки складає 40°) так пояснюють шкоду гарячої їжі для організму:

  • високі температури – причина порушення білків і “смерті” продуктів харчування;
  • обробка під високими температурами знищує ферменти і мінерали, які є у фруктах;
  • продукти втрачають вітаміни А, С, D і ті, які відносять до групи B;
  • гарячі напої – причина знищення травних ферментів, які допомогають перетравити їжу, з’їдену під час чи після їхнього споживання.

Спеціалісти з харчових продуктів називають оптимальними такі рівні температур:

  • суп – мінімум 75°;
  • гарячі другі страви – мінімум 63°;
  • холодні страви – 4°;

Найоптимальніша температура для наших зубів нейтральна, яка складає 35-38°. При споживанні потрібно орієнтуватися на помірні показники. Така їжа не зашкодить ШКТ. Якщо ж ви відносите себе до шанувальників дуже гарячих чи надто холодних страв, їжте їх лише час від часу.