Річка Замбезі, найбільша річка півдня Африки (фото)

15448

Річка Замбезі знаменита не тільки тим, що є четвертою за довжиною водною артерією Африки, а й тим, що саме тут розташовується один з найвідоміших і потужних водоспадів світу – чудовий водоспад Вікторія .

Початок річки Замбезі знаходиться в північно-західній частині Замбії в глибині чорних боліт, серед лісистих пагорбів, на висоті близько 1,5 тисяч метрів над рівнем моря. Річка проходить понад 2,5 тисяч кілометрів, в неї впадають такі досить великі африканські річки, як Кафуе, Луангва, Лангвебангу і Кабомпо. Замбезі протікає через Анголу, по межі Ботсвани, Намібії, Зімбабве і Замбії, потім до Мозамбіку. Завершує своє тривале подорож річка в Індійському океані.

Через те, що рівень води в Замбезі залежить від зміни сезонів і під час сухого періоду різко падає, значимість річки як судноплавного шляху не надто велика. Однак на екологію величезного басейну площею більше 1,5 мільйонів кілометрів річка надає надзвичайно сильний вплив. Тут проживає безліч видів тварин, птахів, прісноводних риб і інших водних мешканців, багато з яких є ендеміками, тобто проживають виключно в акваторії Замбезі. У зв’язку з цим вздовж течії річки діють кілька Національних парків різних африканських держав, створених з метою охорони унікальної природи і фауни регіону.

На річці діють дві гідроелектростанції – Кариба ГЕС, що забезпечує електроенергією Зімбабве і Замбії, а також ГЕС Кабора-Басса в Мозамбіку. Замбезі перетинають п’ять мостів, які знаходяться в містах Катіма-Муліло, Чінвінгі, Чирунду, Тете і Вікторія Фолс.



• не пропусти