Як виглядають сучасні тварини, якщо малювати їх як динозаврів

9915

Від тварин, вимерлих мільйони років тому, можуть зберегтися лише кістки — і ми дуже приблизно здогадуємося, як ці види виглядали насправді. Щоб проілюструвати, наскільки неправильно ми зображуємо динозаврів, художник Севдет Мехмет Коземен намалював сучасних тварин так, як зазвичай малюють зниклих.

Відомо, що багато динозаврів, як і їхні нащадки птахи, були вкриті пір’ям, але фільми, енциклопедії та мультфільми досі показують їх як величезних шкірястих ящірок. Проблема в тому, що ми не можемо достовірно знати, у яких саме динозаврів було пір’я — і не тільки воно. Роги, шерсть, жир і м’язи, шкіра із забарвленням — нічого з цього не доходить до нас у вигляді викопних решток, тому ми й малюємо динозаврів як скелети, обтягнуті шкірою.

© Mohamad Haghani—Stocktrek Images/Getty Images

Книга All Yesterdays якраз розповідає про те, як ми бачимо динозаврів та інших доісторичних тварин. Створена палеозоологом Дарреном Нейшем і художниками Джоном Конвеєм та Севдетом Мехметом Коземеном, вона наочно показує, наскільки неправильними можуть бути наші уявлення про зовнішній вигляд істот, що населяли планету десятки мільйонів років тому. Спеціально для All Yesterdays Севдет Мехмет Коземен намалював сучасних тварин так, як ми б малювали їх, якби знайшли їхні трупи віком десятки мільйонів років, і поділився роботами з Bird in Flight.

Спробуйте дізнатися, які сучасні тварини зображені на ілюстраціях із цієї книги, — і переключіть картинку у слайдері, щоб перевірити здогад.

Бабуїн
Слон
Дворогі калао
Чорний носоріг
Павукоподібна мавпа (з роду коата)
Лебеді
Зебра

Усі ілюстрації: C. M. Kosemen
Джерело Bird In Flight