Найкрасивіші та найбільш вражаючі морські скелі (33 фото)

2151

Сьогоднішній ТОП присвячений морським скелях, які стоять на протязі багатьох століть серед солоної води, штормів і пронизливих вітрів. Скільки ще часу вони зможуть радувати око – це питання, на який далеко не кожен може дати відповідь.

Золоті Ворота, Крим, Україна

Золоті Ворота (крим. Altın Qapı) — прибережна скеля арочної форми у Чорному морі. Належить до вулканічного масиву Кара-Даг (Кримські гори). Розташована за 85 метрів від побережжя. Свою назву скеля отримала через те, що при певному куті падіння променів вона дійсно здається золотою. Колір їй надають жовті лишайники, що покривають всю скелю. При загальній висоті біля 50 метрів вона має 15-ти метрову арку.

Раніше скелю називали Шейтан-Капу (крим. şeytan qapu – чортові ворота). Вважалося, що десь там, серед скель, знаходився вхід в пекло.

золоті ворота, Крим, карадаг

 

Золотые_ворота_Zolotye_vorota_4-copy

золоті ворота, Крим, карадаг

золоті ворота, Крим, карадаг

золоті ворота, Крим, карадаг

Dan Bristy, Ірландія

Скеля Dan Bristy висотою в 50 метрів знаходиться в 80 метрах від берега на березі Атлантики в Ірландії. Ця скеля користується популярністю у орнітологів через те, що кожного року тут гніздяться тисячі птахів.

Скеля Парус, Росія

Скеля Парус – розташована на березі Чорного моря, в 17 км на південний схід від Геленджика, біля села Прасковіївка. Скеля витягнута перпендикулярно лінії берега моря. Близький до берега кінець скелі на відстані 10 м від нього. Висота 30 м при довжині 25 м. Скеля Парус є залишком суцільного пісковикового пласта, який в минулому був складовою частиною берегового масиву і вцілів завдяки своїй міцності і потужності.

Скеля Старий Хой, Шотландія

Скеля Старий Хой в Шотландії. Її висота 137 метрів. Скеля складається з червоного пісковика на базальтовому постаменті. Знаходиться на західному березі острова Хой, Оркнейські острови. Вік близько 400 років.

Скелі Risin og Kellingin, Фарерські острови

Скелі Risin og Kellingin на Фарерських островах. Назви переводяться як «Гігант і Чаклунка». Гігант висотою 71 метр всього на 2 метри вище Чаклунки

Скеля Kicker, Еквадор

Скеля Kicker в Еквадорі, інша назва сплячий лев. Знаходиться на Галапагоських островах. Висота 152 метра. Утворена підводним виверженням вулкану, на скелі гніздиться величезна колонія птахів.

Скеля Ко Тапу, Таїланд

Скеля Ко Тапу в Таїланді. Вапнякова скеля вистій 20 метрів. Знаходиться в 40 метрах від острова. 4 метра в діаметрі біля води і 8 метрів на вершині. Як говорять учені на цьому місці колись був бар’єрний риф, коли океан відступив освіти сточив вода і вітри.

Скеля Balls Pyramide, Австралія

Скеля Balls Pyramide невеликий безлюдний острів неподалік від острова Лорд – Хау, Австралія в місці з яким в 1788 році він і був відкритий. Острів нагадує величезний парус висота якого 562м, а ширина 200м. Болс-Пірамід є однією з найвищих вулканічних скель на землі

Скеля Старий Гарі, Англія

Скеля Старий Гарі знаходиться на узбережжі Дорсет, Англія. Скелі складаються з крейди. Скелі швидко вимиваються прибоєм. Наприклад в 18 століття з берега можна було пройти до дальньої скелі.

Скелі «Дванадцять апостолів», Австралія

“Дванадцять апостолів” це дивовижні прибережні скелі, що стоять в океані в Національному Парку Порт Кемпбелл, в австралійському штаті Вікторія. Скелі називаються Дванадцять Апостолів, але насправді скельних піків було дев’ять. Третього липня 2005 одна із скель обрушилася, і тепер апостолів залишилося тільки вісім. Найвищий досягає 45 м у висоту. Висота ж берегових круч близько 70 м. У різний час доби один і той же пейзаж виглядає абсолютно по-різному. Скелі немов змінюють колір, ну а в променях заходу взагалі являють собою вражаюче видовище.

Скелі Три Брата, Росія

Скелі Три Брата знаходяться біля самого входу в Авачинську губу (бухту). Скелі Три Брата являють собою три кам’яних стовпи. Вони розташовуються в 300 метрах від берегової смуги. Скелі Три Брата – це пам’ятник природи Камчатки.



• не пропусти