Покинуті та занедбані місця з моторошною атмосферою (37 фото)

2582

Кажуть, єдина постійність в житті – це зміни. Література з історії – один із способів зрозуміти плин часу, але є і матеріальні пам’ятки, які можуть багато розповісти про колишні часи. І якщо за одними такими місцями доглядають і піклуються, часом цікавими є саме ті, які давно перебувають у запустінні. Пропонуємо вашій увазі кілька найбільш примарних місць по всьому світу, в кожному з яких є своє особливе зачарування.

Під всім цим пилом, іржею і тріщинами ховаються історії людей, які колись тут жили, молилися, займалися повсякденними справами. І коли ви намагаєтеся уявити цих людей і їхнє життя, то народжується особлива атмосфера і ностальгія. Створюється враження, ніби люди зовсім недавно зібрали свої речі і пішли геть. З іншого боку, цікаво дивитися, як деякі речі, які колись належали людям, тепер повертаються до природи.

Охолоджуюча камера в Бельгії.

Це частина охолоджуючої вежі покинутої електростанції у Монсо, Бельгія. Воронкоподібна споруда в центрі подавала гарячу воду, яка потім охолоджувалася, зливаючись по сотнях невеликих бетонних жолобів.

Колманскоп, Намібія.

Це невелике занедбане поселення в Намібії, що процвітало на початку 1900-их. Тоді німецькі поселенці почали тут видобуток алмазів. Приплив коштів закінчився після Першої світової, коли алмазне поле почало вичерпуватися. До 1950-их місто було повністю залишений людьми, і тепер сюди з’їжджаються тільки фотографи і туристи.

Плавучий ліс у Сіднеї.

Це корпус великого пароплава SS Ayrfield, який вирішили розібрати в затоці Хомбуш, Австралія, після Другої світової війни. Але коли судноверф закрилася, цей корабель, як і кілька інших, так і залишилися там, де їх кинули. Зараз це красивий і таємничий плавучий ліс, який служить прикладом того, що природа може вижити завжди і скрізь.

Дивіться також випуск – Плаваючий ліс на затонулому човні у затоці Хомбуш, Сідней

Морські форти Маунселла, Англія.

Ці форти звели поряд з гирлами річок Темза і Мерсі у Великобританії, щоб вони захищали країну від потенційної німецької загрози з повітря під час Другої світової. Коли в 1950 році їх вивели з експлуатацію, тут жили кілька людей, в тому числі і оператори піратських радіостанцій, а також знаходилося Князівство Сіленд, самопроголошена незалежна держава.

Дивіться також випуск – Покинуті форти Маунселла та князівство Сіландія

Останній будинок на Голландському острові, США.

Цей будинок колись був частиною досить успішною острівної колонії в Чесапікській затоці в США. Однак через швидку ерозію ґрунту на острові залишалося все менше і менше місця. Будинок на фото був останнім на острові, перш ніж впасти в 2010 році.

Прип’ять, Україна.

Прип’ять – покинуте місто в Київській області. Місто розташоване на березі річки Прип’ять в 3 км від ЧАЕС, неподалік від кордону з Білорусією. Відстань до Києва – 94 км. Прип’ять було засноване 4 лютого 1970. Генеральним приводом заснування міста стало будівництво і подальша експлуатація однієї з найбільших в Європі атомних електростанцій, Чорнобильської – містоутворюючого підприємства, яке і дало Прип’яті звання міста атомників. Прип’ять став дев’ятим в Радянському Союзі атомоградом.

У Прип’яті жило багато робітників Чорнобильської станції, робота якої закінчилася великою катастрофою в 1986 році. Після евакуації Прип’ять залишається радіоактивним містом-примарою, який можна відвідувати тільки зі спеціалізованими супроводжуючими.

Будинок болгарської комуністичної партії.

Колишня будівля будинку-пам’ятка, побудованого в 1980-х на честь болгарської комуністичної партії, сьогодні моторошно виглядає і всередині, і зовні. Ця будова, схожа на літаючу тарілку, занепала після розпаду СРСР. Зараз це лише примара колишньої споруди, хоча йдуть розмови про те, щоб розпочати роботи з реставрації.

Парк атракціонів Nara Dreamland, Японія.

Парк відкрився в 1961 році. Але до 2006 року вже був закритий. Зараз це популярне місце серед міських «першовідкривачів», хоча охоронці періодично патрулюють територію і накладають штрафи на порушників, що проникнули на закриту територію.

Ненаселений острів в південно-східній Флориді, США.

Ці невеликі куполоподібні споруди були побудовані в 1981 році на мисі Романо, біля узбережжя США. Вони були літньою резиденцією нафтового магната Боба Лі, але потім прийшли в запустіння. До цих пір неясно, яка доля їх чекає.

Покинутий млин, Італія.

Ця будова в Долині млинів в Сорренто була покинута в 1866 році. Колись тут мололи пшеницю, а поруч знаходилася лісопилка. Млин був ізольований від моря після будівництва Тассо-Сквер, через який рівень вологості в регіоні збільшився, і млин довелося залишити.

Центральний вокзал Мічіган в Детройті, США.

Вокзал побудували в 1913 році, щоб створити новий транспортний вузол. Однак кілька будівельних помилок призвели до того, що вокзал довелося закрити в 1988 році.

Доля вокзалу до цих пір не вирішена, але зате він засвітився в декількох фільмах, наприклад, у «8 милі» Емінема.

Затонула яхта, Антарктида.

Цей моторошний корабель-привид є «Mar Sem Fim» – бразильська яхта, що затонула поруч з Ардла Коув в Антарктиді. На яхті бразильська знімальна група вирішила зняти документальний фільм, проте через сильні вітри і шторми її довелося покинути. Вода, що потрапила на корабель, замерзла, пробила корпус і потопила яхту. 

Покинутий театр Нью-Бедфорд, США.

Це старий театр в Массачусетсі. Його відкрили в 1912 році, а закрили в 1959-му. З тих пір він вже встиг побувати тютюновим сховищем і супермаркетом. Зараз некомерційна організація намагається зібрати кошти на оновлення будівлі.

Покинутий вокзал, Абхазія.

Ця станція в Сухумі була закинута під час війни в Абхазії в 1992 і 1993 рр.. У результаті конфлікту між Грузією і Росією, цей регіон був покинутий, але на станції досі збереглися сліди її колишньої величі, наприклад, чудова ліпнина. 

Занедбані дерев’яні будинки, Росія.

 Всі ці вишукано прикрашені будівлі знаходяться в російській глибинці. Деякі з них оточені лісами.

Саме завдяки своїй віддаленості, вони залишилися недоторканими.

Підводне місто в Шічені, Китай.

Цьому неймовірному підводному місту, загубленому в часі, 1341 рік. Шічен, або Левине місто, знаходиться в провінції Чжецзян в східному Китаї. Його затопили в 1959 році під час будівництва ГЕС. Вода захищає місто від ерозії вітру і дощу, так що воно залишається у відносно доброму стані.

Покинута станція метро в Нью-Йорку, США.

Ця прекрасна станція метро знаходиться прямо під мерією Нью-Йорка. Саме тому багато уваги приділялося її дизайну, однак через сусідні станції ця ніколи не отримувала належної уваги з боку громадськості, а її вигнутий маршрут порахували недостатньо безпечним. Станцію закрили в 1945 році, і вона досі залишається закритою, якщо не рахувати кількох ексклюзивних турів для туристів. 

Готель Салто, Колумбія.

Готель Del Salto відкрився в 1924 році поряд з водоспадом Текендама в Колумбії, для обслуговування туристів, що прибули, щоб помилуватися 157-метровим водоспадом. Закрили готель на початку 90-тих, після того як інтерес до водоспаду згас. Але в 2012 році це місце перетворили на музей.

Покинутий тунель метро в Києві, Україна.

Це фото було зроблено в метро під Києвом. Багато тунелів частково затоплені, а зі стель звисають сталактити.

Покинута база підводних човнів у Балаклаві, Україна.

Хоча ця база не до кінця закинута, вона все одно вражає. До її закриття в 1993 році вона була однією з найбільш секретних баз на території СРСР. Сьогодні це Державний морський музей.

Також читайте Важка спадщина СРСР. П’ять техногенних чудес України

Занедбаний військовий госпіталь у Беліці, Німеччина.

Цей великий лікарняний комплекс би побудований в кінці 1800-тих. У ньому Адольф Гітлер відновлювався після травми ноги, отриманої під час Битви на Соммі в 1916 році. Деякі частини комплексу все ще працюють, але більшість були покинуті після того, як російська влада залишила лікарню в 1995 році.

Острів Хасіма, Японія.

Цей острів має безліч імен, включаючи назву Військовий корабель (через його форми) і Острів-привид Хасіма. З кінця 1800-их по кінець 1900-их острів був заселений, бо звідси відкривався доступ до підводних вугільних шахт.

Однак, у міру того, як Японія поступово перейшла від вугілля до бензину, шахти (і будівлі, що виникли навколо них) закрилися, залишивши після себе острів-примару, що нагадує частину примарного військового корабля.

Будинки НЛО в Сан Жі, Тайвань.

Ці інопланетні будинку в Сан Жі спочатку повинні були стати курортними будиночками, зокрема, для американських військових офіцерів, які перебували на службі в Азії. Однак через низький рівень інвестування та нещасних випадків з машинами це місце довелося закрити в 1980 році, незадовго після того, як його побудували. На жаль, ці дивовижні будівлі знесли в 2010 році.

Покинута церква в снігу.

Рибальська хатина, Німеччина

8 унікальних занедбаних місць на планеті, про які ви навряд чи чули

У єдиному високогірному національному парку Німеччини «Берхтесгаден», що охоплює територію понад 210-ти км² і входить до спадщини ЮНЕСКО, посеред озера «причаїлася» квола рибацька хатина. Вона настільки органічно вписується в місцевий незайманий природний пейзаж, що важко уявити, що цей будиночок був створений руками людини.

8 унікальних занедбаних місць на планеті, про які ви навряд чи чули

Кільце Керрі, Ірландія

8 унікальних занедбаних місць на планеті, про які ви навряд чи чули

Це популярний туристичний маршрут, який пролягає по півострову Айвер (графство Керрі, Ірландія), протяжністю 166 км. Мандрівники не даремно люблять ці мальовничі місця: по дорозі можна зустріти дивовижні природні і культурні об’єкти, серед них – замок Росс, Макросс Хаус, будинок Деррінена і будинок Даніеля О’Коннела, озера Кілларні, водоспад Торк, Чорна долина, Блакитний басейн і багато інших . За стежці Керрі проводяться автобусні та кінні екскурсії, проте відчути всю пишність цих місць можна тільки під час пішої прогулянки.

8 унікальних занедбаних місць на планеті, про які ви навряд чи чули

8. Шварцвальдське абатство, Німеччина

8 унікальних занедбаних місць на планеті, про які ви навряд чи чули

Шварцвальд – це гірський масив на південному заході Німеччини, що славиться своїми густими важкопрохідними лісами; довгий час люди сторонилися цих місць, поки в Середні століття їх освоєнням не зайнялися ченці. Служителі церкви почали поступово вирубувати Чорний ліс і будувати монастирі, багато з яких функціонують донині, але є й занедбані абатства, такі, як, наприклад, цей монастир 15-го століття.

8 унікальних занедбаних місць на планеті, про які ви навряд чи чули



• не пропусти