“Доцю, купуй молоко, сметану, сир! Усе натуральне, домашнє, свіженьке”, — припрошують бабусі, що торгують на ринках та узбіччях. Проте фахівці мають застереження щодо такої продукції. І не лише щодо умов зберігання товару, що швидко псується, а й через різноманітні домішки…
Як перевіряють молоко й що в ньому знаходять, цікавимося у Миколи Мусієнка, лікаря із Регіональної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.
— Розкажіть, що ви шукаєте в молоці, яке продають люди зі сіл?
— На жаль, не всі продавці є добросовісними. Часто вони розбавляють молоко водою або перегоном, збирають вершки, а все це знижує густину та жирність молока. Приміром, жирність молока повинна бути від 3,2 відсотка й вище, якщо ж показники нижчі, це вказує на сторонні домішки. Були випадки, коли ми виявляли, що молоко розбавили водою аж на 37 відсотків — більш ніж на третину! А от у сметані та сирі фахівці ветеринарно-санітарної лабораторії виявляють крохмаль, борошно, яких там взагалі не мало би бути. Та їх додають для загущення.
— На що покупець має звертати увагу, купуючи молокопродукти на ринку?
— Покупців повинна насторожити прозорість молока (може, воно розведене водою), відсутність вершків тощо. Якщо ж наявні домішки в сметані та сирі, це можна побачити та відчути на смак. Крохмаль додає специфічний терпкий присмак продукту. Також варто звернути увагу на запах продукції. Через домішки та неякісну тару він може бути іншим. Ці фактори повинні насторожити покупця.
Олеся КРАСНОВСЬКА, Експрес