Революція в енергетиці: британський стартап Space Solar планує постачати енергію з космосу до Ісландії

    1

    Британський стартап Space Solar планує до 2030 року розпочати постачання сонячної енергії з космосу до Ісландії, що може стати першою у світі демонстрацією нового відновлюваного джерела енергії. Проєкт реалізується у партнерстві з Reykjavik Energy та ісландською ініціативою сталого розвитку Transition Labs.

    Демонстраційний супутник вагою 70,5 тонн передаватиме на Землю 30 мегаватів чистої енергії, чого достатньо для забезпечення електроенергією близько 3000 будинків. До 2036 року партнери планують створити флот із шести таких космічних сонячних електростанцій, а до середини 2040-х років вони зможуть постачати понад 15 гігаватів енергії.

    За заявою Space Solar, розробка і виготовлення пілотної установки коштуватиме $800 мільйонів. Система забезпечуватиме електроенергію приблизно за чверть вартості ядерної енергії – $2,25 мільярда за гігават, що робить її конкурентоспроможною з наземними відновлюваними джерелами.

    Кожна з 30-мегаватних сонячних електростанцій буде доставлена на орбіту одним запуском мегаракети Starship компанії SpaceX. Наразі партнери проєкту шукають місця для будівництва наземних приймальних антен, які збиратимуть енергію та перетворюватимуть її на електрику для подачі в енергосистему.

    Подібні проєкти розвивають також інші країни: Японія та Китай планують запустити демонстратори космічної сонячної енергії найближчими роками, а американський стартап Virtus Solis оголосив про плани запустити свій демонстратор у 2027 році, який забезпечить близько 1 мегавата для користувачів на Землі.



    • інші новини