Підтверджена 19-річна теорія: вченим вдалося розгадати природу утворення сонячних спалахів

    7

    Міжнародна група дослідників підтвердила 19-річну теорію про виникнення сонячних спалахів. Згідно з дослідженням, опублікованим у Nature Astronomy, сонячні спалахи можуть виникати внаслідок швидких рухів магнітного поля Сонця.

    За словами Ванесси Політо з Університету штату Огайо, сонячні спалахи вивільняють енергію в 10 мільйонів разів більшу, ніж під час виверження вулкана. Вони можуть створювати полярні сяйва, але також порушувати зв’язок, загрожувати астронавтам і супутникам та впливати на енергосистеми Землі.

    За словами науковця, розуміння сонячних спалахів важливе для прогнозування космічної погоди та пом’якшення її впливу на технології та діяльність людини.

    Використовуючи спектрограф IRIS NASA, дослідники спостерігали за яскравими областями в атмосфері Сонця, що рухаються зі швидкістю до 2600 кілометрів на секунду. Ці об’єкти є частиною більших спалахових стрічок, які позначають місце перез’єднання магнітного поля.

    Сонячний спалах відбувається, коли атмосфера Сонця випускає інтенсивний сплеск випромінювання через швидке вивільнення накопиченої магнітної енергії. Енергія одного спалаху еквівалентна мільйонам водневих бомб. Спалах може тривати від кількох хвилин до кількох годин.



    • інші новини