6G уже близько: вченим вдалося передати дані на швидкості у 9000 разів вищій, ніж в 5G

    60

    Вчені з Університетського коледжу Лондона (UCL) досягли швидкості передачі в 938 Гбіт/с. Це більш ніж у 9000 разів швидше за середню швидкість 5G, яка становить близько 100 Мбіт/с. Для порівняння, за такої швидкості можна звантажити гру об’ємом в 130 Гбайт, таку як Black Myth: Wukong, всього за 1,1 секунди.

    Команда дослідників досягла цього результату завдяки комбінації електронних та оптичних методів передачі даних, що дозволило їм подолати існуючі обмеження бездротових мереж. Зазвичай такі мережі використовують радіохвилі на вузькому діапазоні частот, але завантаженість цих діапазонів суттєво уповільнює швидкість передачі.

    “Вчені з UCL подолали цей бар’єр, використовуючи набагато ширший діапазон частот, вперше об’єднавши радіотехнології та оптичні рішення”, – пише PC Gamer.

    Для досягнення такої високої швидкості було використано дві смуги частот: одну близько 100 ГГц та іншу в діапазоні 130–175 ГГц. Стабільність сигналу була забезпечена кварцовим генератором, який аналогічний тим, що використовуються в комп’ютерах підтримки стабільної частоти процесора.

    За словами провідного автора дослідження, доктора Чжисіна Лю (Zhixin Liu), “новий підхід поєднує дві існуючі технології – високошвидкісну електроніку та міліметрову фотоніку, дозволяючи передавати величезні обсяги даних на безпрецедентних швидкостях”.

    Зазначається, що основна перевага цієї технології полягає не лише у швидкості. Нова система може розв’язати проблему одночасної передачі для великої кількості користувачів, оскільки буде збільшено пропускну здатність мереж. Попри явні успіхи, команда хотіла б подолати символічний бар’єр у 1000 Гбіт/с. “Ми прагнемо до того, щоб досягти цієї позначки просто тому, що нам подобаються круглі числа”, – жартують вчені.



    • інші новини