Як і чим протирати екран телевізора, ноутбука та монітора

    5

    Використовувати для цього підручні засоби точно не варто.

    Яким буває покриття біля екранів

    Найпоширенішими варіантами вважаються чотири види.

    • Глянцеве. Відрізняється точністю передачі зображення, зберігає яскравість кольорів. Щоправда, при надто інтенсивному освітленні може створювати відблиски, які заважають під час перегляду картинки. Також на глянсовому покритті добре видно подряпини , потертості, відбитки пальців. Такі дисплеї не рекомендується протирати сухими ганчірками навіть спеціально призначеними для екранів: є ризик залишити потертості. Варто обов’язково використовувати очисник.
    • Матове — воно ж антивідблиску. Відрізняється не такою яскравою картинкою, як глянсове, але й не створює відблисків. Остання властивість дозволяє комфортно використовувати монітори на сонці чи приміщеннях з інтенсивним освітленням. Тільки от матові екрани не рекомендується протирати спиртовмісними і порошкоподібними засобами для чищення, оскільки перші стирають захисний антибліковий шар, а другі залишають подряпини.
    • Приватне покриття («антишпигун») – затемнений тип екрану, побачити картинку можна тільки під час перегляду під прямим кутом, збоку нічого не помітно. Для догляду за приватним покриттям необхідно використовувати м’яку тканину та спеціальні засоби для чищення дисплеїв без абразивів.
    • Олеофобне. Запобігає появі на екрані відбитків пальців , різноманітних розлучень і жирних плям. Пошкодити таке покриття досить складно, оскільки воно складається з кремнійорганіки. Тому використовувати для очищення монітора з олеофобною поверхнею можна будь-які засоби, призначені для екранів.

    Чим найкраще протирати екран телевізора, ноутбука та монітора

    Важливо підібрати не лише відповідні засоби, а й інструменти.

    Яка тканина підійде

    Підібравши не той матеріал, можна залишити на поверхні екрана подряпини та потертості, що впливатиме на якість зображення. Ось найкращі варіанти.

    • Серветки із мікрофібри. Вони м’які, дбайливо ставляться до поверхні моніторів будь-яких типів, включаючи антивідблиски та антистатичні шари. Дрібні волокна ефективно збирають пил, вологу та інші забруднення, а також знежирюють поверхню та видаляють відбитки пальців. Жодних подряпин та розлучень після використання не буде. З невеликими забрудненнями впораються соло.
    • Безворсові тканини. Відрізняються гладкою поверхнею та забезпечують дбайливе та ефективне видалення забруднень, не дряпаючи екран. Не залишають розлучень, при цьому полірують до блиску.
    • Вологі серветки для екранів. Вони вже просочені особливим складом, тому за їх використанні не потрібні додаткові кошти. Формула безпечна для всіх видів моніторів, але краще прочитати етикетку, щоб у цьому переконатися. Серветки добре видаляють пил, відбитки пальців, розлучення, різні краплі та нейтралізують статичну електрику .
    • Серветка із перфорованої замші. Дуже м’яка та делікатна по відношенню до екрану будь-якого типу. Видаляє всілякі забруднення, не дряпаючи поверхню моніторів. При цьому вартість дещо вища, ніж у попередніх варіантів.
    • Ватні палички. Ними зручно видаляти забруднення з роз’ємів та щілин по периметру екрана, але вата може залишати ворсинки. Хороша альтернатива – балон зі стисненим повітрям. Він продуває щілини та кути, позбавляючи пилу. Але перед використанням обов’язково вивчіть інструкцію на флаконі.

    Які засоби використовувати

    Щоб не пошкодити поверхню екрана ноутбука чи телевізора, краще вибирати спеціальні засоби для моніторів. Але не купуйте перше, що трапилося: обов’язково вивчіть інструкцію. Також багато виробників гаджетів дають власні рекомендації щодо догляду за технікою, їх теж варто прочитати.

    При використанні спеціальних засобів головна небезпека – пошкодження покриття, через що якість відтворення зображення може погіршитися. Тому перевіряйте відгуки на продукти. У багатьох із них основу становить вода та ізопропіловий спирт , безпечний для більшості видів екранів. Також у складі можуть бути ПАВи (найчастіше це алкілполіглікозид, лаурил глюкозид або четвертинні солі амонію), загусники (наприклад, акриловий сополімер), луги (гідроксид натрію або калію).

    Крім того є склади з антистатичним ефектом. Вони допомагають екрану довше відштовхувати від себе пилюку.

    Спеціальні засоби мають різну форму випуску: гелі, пінки, спреї. Вибирайте найбільш зручний для вас варіант. Часто склади продаються в наборі з серветкою, що підходить для екранів.

    Чим не можна протирати екран телевізора, ноутбука та монітора

    Щоб зберегти цілісність дисплея та передачу кольорів на колишньому рівні, відмовтеся від побутових та агресивних засобів для чищення. Наприклад, не використовуйте рідину для миття посуду, саморобні розчини оцту, луги або мила, очищувачі для вікон , рідини на основі етилового спирту, бензолу, ацетону, відбілювачів, аміаку, бензину, хлору тощо. Вони можуть пошкодити поверхню екрана, у тому числі покриття антивідблиску.

    Також не протирайте телевізор, монітор і ноутбук абразивними засобами, скажімо, содою. Її дрібні частинки можуть призвести до подряпин, сколів і навіть тріщин.

    Як інструменти для очищення дисплеїв не підійдуть туалетний папір, паперові рушники, серветки, губки з абразивом, жорсткі тканини, газети, махрові рушники, старі футболки: є ризик пошкодити покриття. Гігієнічні вологі серветки теж не призначені для протирання екранів телевізорів та комп’ютерів.

    Як протерти екран телевізора, монітора чи ноутбука

    Щоб не залишилося розлучень, плям, бризок та інших слідів, важливо дотримуватися інструкції.

    1. Вимкніть техніку: на чорному екрані краще видно відбитки , бризки, пил, подряпини та інші забруднення та пошкодження.
    2. Видаліть пил за допомогою м’якої ганчірочки, рухаючись зверху донизу. Так частки не опадатиме назад на дисплей.
    3. Якщо є більш серйозні забруднення, скористайтеся спеціальною серветкою для очищення екранів або змочіть матеріал розчином для екранів. Тканина не повинна бути надто мокрою, тільки вологою. Бризати засіб на сам телевізор, ноутбук чи монітор не варто: він може потрапити на контакти.
    4. За наявності складних плям, засохлих шматочків бруду та інших забруднень, що важко відтираються, не тисніть на екран, дійте максимально дбайливо.
    5. Після вологого очищення протріть монітор м’якою ганчіркою, щоб уникнути появи розлучень. Хоча багато коштів миттєво випаровуються самі.
    6. Перед увімкненням пристрою дочекайтеся повного висихання екрана.

    Що ще допоможе тримати екран у чистоті

    • Не чіпайте монітор пальцями, щоб не залишати відбитки та жирні плями.
    • Протирайте не тільки екран, а й сам корпус пристрою, щоб уникнути скупчення пилу .
    • Не їжте і не пийте поруч із екраном, намагайтеся не чхати на нього.
    • Щотижня протирайте телевізор, ноутбук або монітор від пилу сухою ганчірочкою. І щонайменше раз на місяць проводьте вологе очищення дисплея від більш серйозних забруднень.