Як відростити «товсту шкіру», щоб легше переносити стрес у стосунках

    5

    Майже кожному подобається відчувати яскраві позитивні емоції: радість, захоплення, наснагу. А ось сильних негативних відчуттів більшість намагається уникнути – навряд чи комусь подобаються тривога та невпевненість.

    Але й на початку відносин, і пізніше нерідко виникають ситуації, коли доводиться відчувати стрес невизначеності. Можливо, у подібних випадках вам допоможе «товста шкіра». Так можна назвати навичку легшого ставлення до стресу , який виникає, коли перспективи не зрозумілі.

    Як страх стресу шкодить відносинам

    Іноді стосунки не складаються не тому, що люди не підходять один одному. Практикуючий психотерапевт Джоанна Хардіс стверджує , що чи не головне, на її думку, перешкода на шляху до порозуміння — прагнення отримати гарантії, що у відносинах все буде гаразд. З ним пов’язана страх будь-якої невизначеності, адже вона може завдати болю. Хардіс називає такий стан непереносимістю стресу.

    Ось як проявляється ця особливість у стосунках. Людина може бути щиро впевнена в тому, що їй не щастить у коханні . Без особливих причин просто не щастить — і все тут. Знайомства з новими партнерами не переростають у теплі стосунки та міцний зв’язок, а чомусь розсипаються.

    Але зустріти кохання все ж таки хочеться. Людина продовжує шукати кандидатів у супутники життя та ходити на побачення. Причому кожна нова зустріч здається йому чи не найголовнішою в житті.

    Починаючи з першого ж побачення він із пристрастю розпитує потенційного партнера про ставлення до народження дітей та сімейних ролей . Намагається в деталях дізнатися, що того не влаштувало у колишніх коханих. А як інакше, варто не повторювати їхніх помилок. Щохвилини оцінює, чи зумів справити враження. І відразу намагається робити висновки про те, чи можна сподіватися на довгі і щасливі стосунки з тим, кого він ледве знає.

    Після побачення людина чекає на повідомлення в месенджері або дзвінків. Якщо їх немає або йому пишуть менше, ніж хотілося б, починає проявляти активність, часом надмірну. Адже йому необхідно дізнатися, що потенційний партнер думає про майбутнє їхньої пари. А ще потрібно негайно призначити наступне побачення та переконатися, що той не забуде про зустріч. Але краще підстрахуватися і ще раз нагадати вже перед самим побаченням.

    Це трохи перебільшена картина. Але в житті часто виникають ситуації, коли один із партнерів надто наполегливо намагається сподобатися іншому та отримати підтвердження, що його зусилля не марні. У результаті друга людина може не витримати такого натиску. Той, кого вже призначили претендентом на роль любові всього життя , починає уникати спілкування. А то й прямо заявляє за короткий час після знайомства: «Вибач, але з тобою надто складно». Або: «Вибач, але мені здається, тебе в моєму житті занадто багато».

    Сумний результат. Але він викликаний тим, що перший не зміг подолати своєї тривожності. Йому здавався нестерпним стрес невизначеності. І йому дуже хотілося стабільності і хоч якихось гарантій, що все буде добре. Але досягти повної передбачуваності у відносинах вдається рідко, причому не лише на етапі знайомства. У таких випадках і може знадобитися “товста шкіра” – вміння легше ставитися до стресу.

    Як навчитися легше переживати стрес

    Поради ” не переживати і викинути всі проблеми з голови” навряд чи спрацюють. Не допоможуть і спроби «заїсти» стрес чи заглушити переживання алкоголем. Джоанна Харріс радить пам’ятати: нікому не подобається переживати через брак впевненості в собі та незнання, як далі розвиватимуться стосунки. І якщо ви страждаєте від стресу невизначеності, то ви в цьому не самотні. Ось як навчитися переносити його з меншими емоційними втратами, тобто відростити ту саму «товсту шкіру».

    1. Перевірте, що викликає стрес – факти чи ваші фантазії

    Іноді реальність зовсім відповідає тривожним фантазіям. Наприклад, у вас було побачення з новим знайомим. Але ви розлучилися вчора, а сьогодні він чомусь не пише. Ви можете подумати, що зробили щось не так, і розчарували його. І що він не хоче більше вас бачити. А може взагалі встиг про вас забути.

    Запитайте себе, де в цій ситуації факти, а де домисли . І побачите, що факт лише один: людина не пише вам протягом кількох годин. При цьому причин може бути безліч. Можливо, сьогодні має багато справ. Або він просто не любить текстові повідомлення. Можливо, йому потрібен час, щоб вирішити, як часто він хотів би вас бачити. Пообіцяйте собі відреагувати не раніше, ніж вам стане відомий такий безперечний факт.

    Ну а якщо побачите, що новий знайомий і справді не робить жодної спроби з вами зв’язатися, варто нагадати про себе. Але не дорікати партнеру в мовчанні і не розповідати про свої страждання на самоті. А просто запропонувати, наприклад, зустрітися у вихідні та погуляти у парку. Отримавши його відповідь, ви вирішуватимете, як будувати стосунки далі.

    2. Подумайте, що у поведінці ви хотіли б змінити

    Для цього варто згадати, які ваші дії приносили вам дискомфорт на побаченні. Саме ваші, не партнери.

    Наприклад, ви були не згодні з деякими думками, які висловлював новий знайомий, але не наважилися з ним посперечатися, щоб не зіпсувати стосунки на самому початку. Згадавши свій стан, ви можете виявити, що вам було неприємно мовчки кивати головою.

    Гармонійні відносини можливі, якщо кожна людина діє так, як вона вважає за потрібне, а не намагається насамперед догодити іншому . Тому дозвольте собі наступного разу трохи змінити свою поведінку. Пообіцяйте не боятися висловлювати іншу думку. І потренуватись дискутувати з повагою і до себе, і до нього.

    Коли освоїте першу навичку, подумайте, який наступний крок до зміни звичної поведінки ви хотіли б і могли б зробити.

    3. З появою тривожних емоцій відкладіть дії хоча б на півгодини

    Допустимо, вам здається, що партнер про вас забув і вже ніколи не згадає . Ви засмучені, вам хочеться терміново написати йому і досягти негайної відповіді.

    Не беріть у руки смартфон. Пообіцяйте повернутися до нього за 30 хвилин. А в цей час займіться чимось іншим. Буде чудово, якщо ви проведете цей час у русі. Наприклад, вирішіть вимити посуд, витерти пилюку або прогулятися до магазину.

    За півгодини ваші емоції можуть змінитися. Навіть якщо ви вирішите надіслати партнеру повідомлення, воно може виявитися набагато спокійнішим і зваженим.

    4. Вчіться долати тривожність спочатку у простих ситуаціях

    Наприклад, не відкривайте месенджер, як тільки прокинулися, це можна зробити після сніданку. Не кидайтеся до смартфону негайно, якщо ви чимось зайняті і раптом пролунав сигнал про повідомлення. Якщо вам потрібно закінчити справу, сконцентруйтеся на ньому. Відстрочка за кілька хвилин навряд чи виявиться критичною.

    Ні, така поведінка зовсім не продемонструє іншим вашу черствість та неуважність. Але вам покаже: зовсім не обов’язково реагувати на будь-яку подію негайно. Якщо потрібно, ви завжди можете взяти невелику паузу, щоб заспокоїтись. І в простих ситуаціях, і за сильного стресу.

    Нові навички допоможуть вам не лише у романтичних стосунках. Можливо, ви перестанете боятися стресу невизначеності, тому що пам’ятатимете: у вас уже виходило успішно з ним справлятися. Це допоможе вам упевненіше діяти і в інших складних життєвих ситуаціях.