Вчені виявили загадкові структури на південному полюсі Марса

    396

    Фахівці Європейського космічного агентства (ЄКА) помітили незвичайні темні об’єкти на південному полюсі Марса, що проступають крізь лід, що тане. Дослідження опубліковане на офіційному сайті ЄКА.

    Вчені зробили відкриття, вивчивши знімки марсіанського регіону Australe Scopuli від 2 квітня 2024 року. Кадри зробив орбітальний апарат Mars Express.

    На фотографіях опинилися товсті шаруваті відкладення льоду із включеннями пилу, що оточує темні ділянки ландшафту. Ці зони покриті багатокутними візерунками, які, як передбачається, утворюються в ході циклів замерзання та розморожування протягом багатьох років або навіть століть.

    Нещодавно опубліковані зображення також показали віялоподібні відкладення розміром від десятків метрів до кількох сотень метрів і струменя, створені захопленою парою, що проривається через верхній шар, який тане, переносячи темний пил з землі нижче.

    Коли цей темніший матеріал осідає на поверхні, він поглинає більше сонячного світла, змушуючи марсіанську кригу танути швидше.

    Представники ЄКА заявили, що вивчення численних крижаних утворень на Марсі може допомогти дослідникам краще зрозуміти історію клімату сусідньої планети.