Держава підтримує матерів: як можуть змінитися виплати після народження дитини

    271

    Міністерство соціальної політики України активно працює над тим, щоб молоді матері могли швидше повертатися до роботи після народження дитини. Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович під час свого виступу у Верховній Раді 11 жовтня. Вона відповіла на запитання щодо можливості підвищення виплат, пов’язаних із народженням дитини. 

    Жолнович акцентувала на важливості професійної адаптації жінок після народження дітей. “Коли ми говоримо про матір і народження дітей, я вважаю, що важливо зосередитися на швидкій професіоналізації, щоб не залишати жінок у ситуації, коли вони змушені три роки перебувати вдома з дитиною та потребувати повної перекваліфікації”, — зазначила міністерка. 

    На сьогоднішній день державна допомога у зв’язку з народженням дитини становить 41 280 гривень, але ця сума виплачується протягом трьох років. Перший платіж складає 10 320 гривень, а решта — по 860 гривень щомісяця протягом 36 місяців. “Розстрочка на три роки такої суми може бути не дуже вдалим рішенням. Давайте подумаємо, як ми можемо переосмислити цю одноразову виплату при народженні дитини”, — додала Жолнович. 

    Міністерка також підкреслила, що в планах Міністерства знайти різноманітні інструменти підтримки матерів, включаючи допомогу для багатодітних родин і молодих матерів із малозабезпечених сімей. “Якщо родина не має можливості утримувати одного з батьків у цей період, у нас також є програми підтримки малозабезпечених сімей”, — зауважила вона. 

    Крім того, Міністерство працює над новим видом допомоги, включаючи базовий соціальний дохід і базову соціальну допомогу для підтримки родин з недостатнім доходом.