Українці виступають за єдину Православну церкву: результати нового опитування КМІС

    4

    Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) оприлюднив результати опитування, яке свідчить про бажання українців об’єднати дві основні православні церкви країни. Згідно з опитуванням, більшість українців підтримують створення єдиної Православної церкви під керівництвом митрополита ПЦУ Епіфанія.  

    Опитування показало, що 70% населення України вважають себе православними. Більшість із них – 56% серед усіх респондентів, або 81% серед православних – ототожнюють себе з Православною церквою України (ПЦУ). Ще 7% не конкретизували свою приналежність до певної православної церкви, а 6% вважають себе вірянами Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Інші відповіді, включаючи атеїзм та належність до Української греко-католицької церкви (УГКЦ), набрали менш як 12%. 

    Ідею створення однієї об’єднаної Православної церкви в Україні підтримують 61% опитаних. Лише 16% висловилися проти, а 20% респондентів байдужі до цього питання. Більшість опитаних вважають, що найкращим варіантом для об’єднання буде приєднання ієрархів та священників УПЦ МП до ПЦУ. Такий підхід підтримали 78% серед тих, хто визначився із думкою, що становить 55% від загальної кількості респондентів.  

    Однак підтримка об’єднання залежить від умов. Найбільше схвалення (47% серед усіх респондентів та 66% серед тих, хто визначився) отримав варіант, за яким до ПЦУ можуть приєднатися лише ті ієрархи та священники УПЦ МП, які не мають зв’язків з росією. Інший варіант, де всі ієрархи та священники УПЦ МП приєднуються до ПЦУ без винятків, підтримали лише 8% серед усіх опитаних. 

    Серед можливих кандидатів на посаду глави об’єднаної церкви найбільшу підтримку отримав митрополит Епіфаній – його обрали 50% усіх респондентів (76% серед тих, хто визначився). На другому місці – інший ієрарх з України (8% серед усіх респондентів), далі йдуть Онуфрій (6%) та інші закордонні ієрархи (2%). Водночас третина опитаних не мали чіткої позиції щодо цього питання або ж їм було байдуже. 

    КМІС проводив опитування з 20 вересня по 3 жовтня 2024 року. До вибірки включили 2004 респондентів, за винятком жителів тимчасово окупованих територій. Результати дослідження демонструють чітку тенденцію до об’єднання православних церков в Україні під керівництвом ПЦУ.