У 3200-річних єгипетських казармах знайшли меч легендарного фараона Рамсеса Великого

0

Археологи в Єгипті виявили 3200-річні руїни військових казарм, які містять багато артефактів. Серед них виявився меч з ім’ям фараона Рамсеса ІІ Великого.

Клинок виготовлений з бронзи і був знайдений у невеликій кімнаті для зброї, що вказує на його можливе бойове призначення. Однак не виключено, що він міг бути подарунковим екземпляром з огляду на сумніви щодо того, чи залишив його сам правитель. Ймовірно, меч призначався для високопоставленого офіцера єгипетської армії.

Стародавні єгиптяни розмістили казарми вздовж військової дороги у північно-західній дельті Нілу, що дозволяло військам протистояти ворогам, що прибували із західної пустелі або через Середземне море.

“Це важливе відкриття розуміння стратегії та логістики єгипетських збройних сил під керівництвом Рамсеса II. Інші військові об’єкти, побудовані за його правління і знайдені на північному заході Єгипту, збереглися погано”, – Пітер Бранд, професор історії в Університеті Мемфісу (США).

Археологи також виявили комори для зберігання зерна, печі для випічки, керамічні залишки посуду з кістками тварин та численні поховання корів. У Стародавньому Єгипті ці тварини шанувалися як небесні божества і символізували силу, достаток та процвітання. Однак у разі необхідності вони використовувалися для їжі. Їхні кістки були знайдені поруч із кухонним приладдям, що підтверджує обробку та зберігання після сушіння.

Крім того, було виявлено два блоки з вапняку з написами: один із ієрогліфами, які згадують Рамсеса II, а інший з ім’ям чиновника на ім’я Бей.

Рамсес II вважається одним із найвидатніших фараонів Стародавнього Єгипту і відомий своїми успішними військовими кампаніями та багатьма збудованими спорудами, включаючи знаменитий храм у скелі Абу-Сімбел. Він правив приблизно 66 років – з 1279 по 1213 до нашої ери.