Зонд NASA “Юнона” виявив гігантський новонароджений вулкан на супутнику Юпітера Іо

    119

    Найгеологічніше небесне тіло Сонячної системи — усипаний сотнями діючих вулканів, супутник Юпітера Іо — продовжує розкривати свої секрети під наглядом зонда NASA «Юнона» (Juno). «Юнона» давно виконала свою основну наукову програму і зараз на залишках ресурсів обладнання здійснює обльоти Юпітера, не перестаючи радувати вчених унікальними знімками.

    Восени 2023 року та взимку 2024 року «Юнона» здійснила близькі обльоти Іо. Так, у лютому 2024 року зонд пролетів над супутником на висоті 2530 км, що дозволило зробити кольорові знімки поверхні Іо з роздільною здатністю 1,7 км/піксель. При цьому поверхня освітлювалася відбитим від Юпітера світлом Сонця, що не завадило отримати кольорові знімки гарної якості. На одному з них вчені виявили вражаючий за розмірами вулкан, якого ще не було на знімках зонда Галілео, зроблених у 1997 році.

    Виходить, що гігантська структура з’явилася на поверхні Іо за останні 25 років. Вона включає сам вулкан і розливи лави з обрамленням з червоної сірки, що випала назад на поверхню після вивержень. Весь новий масив розташований на площі зі сторонами приблизно 180 км. Це, в принципі, найбільша геологічна структура Іо, що з’явилася за останні чверть століття.

    “Наші недавні знімки JunoCam показують безліч змін на Іо, включаючи цей великий, складний вулканічний об’єкт, який, мабуть, сформувався з нічого з 1997 року”, – пояснив Майкл Рейвін (Michael Ravine), керівник передових проєктів Malin Space Science Systems, яка спроєктувала та експлуатує прилад JunoCam для проєкту NASA Juno.

    Східна сторона вулкана пофарбована в розсіяний червоний колір через сірку, яка була викинута вулканом у космос і осіла на поверхню Іо. На західному боці виверглися два темні потоки лави, кожен завдовжки близько ста кілометрів. У найдальшій точці потоків, де скупчилася лава, висока температура призвела до випаровування замерзлого матеріалу на поверхні, в результаті чого утворилися два сірих круглих відкладення, що накладаються один на одного.

    Усі старі та нові знімки “Юнони” доступні на сайті місії. NASA не робить секрету з інформації, що отримується, доступ до якої може отримати кожен охочий.



    • інші новини