Вчені знайшли спосіб обдурити організм та змусити його спалювати більше калорій

    27

    Шотландські вчені з Единбурзького університету виявили ген, видалення якого змушує організм спалювати більше калорій. Дослідження опубліковане у журналі Nature Communications (NatComms).

    Йдеться про ген PHD2, який у великій кількості міститься в бурій жировій тканині – тип жиру, що допомагає нам зберігати тепло при низьких температурах.

    Бурий жир допомагає організму спалювати калорії, розщеплюючи молекули цукру в крові та власні клітини для підтримки температури тіла. Особливо активно цей процес йде у високогірних районах, де в повітрі міститься менше кисню.

    Команда зосередила свою роботу на PHD2, який діє як датчик кисню для організму та відіграє важливу роль у регуляції бурого жиру. Вилучивши ген із бурого жиру мишей, дослідники виявили, що їм вдалося імітувати вплив великої висоти на жир і змусити тканину повірити, що вона перебуває у стані гіпоксії. Це сталося в теплому середовищі, у якому властивості бурого жиру зазвичай неактивні.

    Дослідження показало, що, попри те, що миші без PHD2 їли значно більше, вони спалювали більше жиру і на 60% більше калорій ніж миші з геном.

    Вчені також зазначили, що миші без цього гена не виявили ознак поганого обміну речовин, зазвичай пов’язаних з надмірною вагою. Дослідники наголосили, що пригнічення чутливого до кисню гена може допомогти захистити організм від діабету 2 типу та інших метаболічних порушень.



    • інші новини