На Аравійському півострові знайшли сліди просунутої цивілізації

    946

    Міжнародна група вчених виявила сліди стародавніх технологічно просунутих спільнот, які існували на Аравійському півострові 6500-8000 років тому. Результати дослідження опубліковані у журналі Levant.

    Фахівці вивчили кам’яні споруди на північному заході Саудівської Аравії, у регіонах Аль-Ула та Хайбар. З 431 споруди 62 було детально обстежено, а 11 розкопано. Окрім того, вчені провели розкопки будівель на вулканічному плато Харрат-ель-Увайрід. Ширина цих будівель, утворених концентричними рядами великих каменів, сягала 4-8 метрів.

    Виявилося, що люди, які проживали тут, використовували складну стратегію і технології, що дозволяли їх цивілізації процвітати. Вони будували великі кам’яні кола, які служили не лише тимчасовим житлом, а й місцями для виготовлення інструментів та приготування їжі. Як дах для цих споруд використовувалися оброблені шкіри тварин.

    Аналіз кісток тварин показав, що люди харчувалися як одомашненими (кози, вівці, велика рогата худоба), так і дикими видами тварин, що вказує на їх пристосованість до умов навколишнього середовища, яке змінюються. Вони також вирощували місцеві та привізні рослини та використовували точильні камені для подрібнення трав.

    Люди не залишалися на одному місці, а періодично переміщалися, розбираючи та збираючи свої житла. Однак вони проводили достатньо часу на кожній ділянці, витрачаючи час та зусилля, необхідні для видобутку та обробки базальтових блоків вагою до однієї тонни кожен. Це говорить про те, що вони поверталися до цих місць протягом сотень років, якщо не більше 1200 років.

    Автори припускають, що жителі Харрат-ель-Увайрід представляли особливу культурну групу, яка взаємодіяла зі своїми сусідами на півночі — регіоні, що включає сучасну Йорданію, Палестину і Сирію. Деякі з виявлених знарядь праці нагадують ті, що були знайдені у ранніх місцях по всій Йорданії, що вказує на торгівлю або запозичення методів їх виготовлення.



    • інші новини