США зупинили російську операцію з дезінформації за допомогою ШІ

    20

    Міністерство юстиції США оголосило про успішне знешкодження масштабної російської операції з дезінформації, яка активно використовувала штучний інтелект. За даними Reuters, ця операція поширювала пропаганду кремля через фейкові акаунти в соціальних мережах, спрямовані на вплив як у Штатах, так і за кордоном.

    Як стало відомо з обвинувачення, операція здійснювалася через приватну розвідувальну організацію в росії за участю співробітників російської розвідки. Серед залучених осіб був високопоставлений співробітник державного інформаційного агентства Russia Today (RT). Діяльність отримала схвалення та фінансування від кремля на початку 2023 року.

    російська організація розробила спеціальну платформу на базі штучного інтелекту, яка дозволяла створювати, контролювати та управляти сотнями фейкових облікових записів у соціальних мережах, які виглядали як акаунти реальних американців. Ці акаунти публікували пропагандистські матеріали на користь кремля, зокрема відеоролики з президентом рф путіним, та критикували український уряд.

    Соціальна мережа X (колишній Twitter) вже заблокувала акаунти, які використовувалися для поширення дезінформації. Міністерство юстиції отримало дозвіл суду на арешт двох доменних імен та обшук майже 1000 акаунтів у соціальних мережах, ймовірно, пов’язаних із цією діяльністю.

    Слідство проводилося США у співпраці з Нідерландами. За даними слідчих, кампанія керувалася із сервера, розташованого в Нідерландах. Цей випадок став першим, коли Сполучені Штати публічно звинуватили іноземну державу у використанні генеративного штучного інтелекту для впливу на громадську думку за кордоном.

    Американські чиновники попереджають, що вороги можуть використовувати зростаючі можливості ШІ-систем для масштабного поширення дезінформації. Це попередження стало особливо актуальним за чотири місяці до президентських виборів у США, які, за оцінками експертів з безпеки, знову стануть мішенню для хакерських атак та впливу ззовні у соціальних мережах.



    • інші новини