Що таке постсвятковий синдром та як повернути собі радість життя

    63

    Постсвятковий синдром – це пригнічений стан, який виникає після вихідних та свят, особливо тривалих.

    Уявіть: ви відзначаєте якесь значуще свято, наприклад Різдво. Ви довго до нього готувалися, склали меню, план дій на всі канікули та активно раділи. А потім приходить перший понеділок. І здавалося б, ви повинні зберегти весь цей багаж щастя, почуватися задоволеним і відпочившим. А натомість стикаєтеся з апатією, дратівливістю та небажанням ні з ким спілкуватися. Серед можливих симптомів – безсоння , тривожність, проблеми з концентрацією.

    Схоже відчуття може з’являтися після подорожей і відпусток – всього того, що висмикує вас з рутини. Причому що довше триває цей період відпочинку від повсякденності, то болючіше можуть вдарити наслідки.

    Чому виникає постсвятковий синдром

    Причин може бути кілька.

    Свято закінчилося

    Пояснення просте, але в ньому більше сенсу, ніж здається. Зазвичай підготовка до урочистостей займає чимало часу. Поки ви займаєтеся цим, ви збуджені, по-доброму стривожені. Про такі ситуації говорять «передчуття свята краще самого свята».

    День Х сприймається як щось важливе, до нього вкладається багато сил. Тому коли він проходить, це відчувається як велика втрата. Завершено великий проект, який займав усі думки останнім часом, і поки що незрозуміло, як жити далі.

    Свято не виправдало очікування

    Тепер уявімо ситуацію, що людина активно готувалась до свята , покладала на неї багато надій. Але нічого особливого не сталося, вечірка, як вечірка. Погода підвела, найкращий друг не зміг вирватися на канікули з іншого міста — мало що могло статися, це життя. Але коли у голові є ідеальний образ чогось, зіткнення з реальністю буває болючим. На виході отримуємо розчарування і варто було так старатися?

    Свято виправдало очікування

    Можлива й протилежна ситуація. Свято або канікули були такими чудовими, яскравими, що запам’ятовуються, що повсякденне життя на їхньому тлі виглядає сумним і тужливим. Начебто після карнавалу в Ріо ви прийшли на конкурс «Хто довше зможе мовчати». Такий контраст призводить до нудьги.

    Свято зжер ресурси

    Після урочистостей можна, наприклад, виявити, що ви значно вийшли за межі свого бюджету , і засмутитися. Та й просто втомитися. На тлі попередніх причин це може значно погіршити настрій.

    І навіть якщо все пройшло добре, ви довго знаходилися на емоційному підйомі, підживлювалися гормональним коктейлем. Свято закінчилося, гормони вщухли, тому вам стає сумніше.

    Як впоратися з постсвятковим синдромом

    Хороша новина: післясвятковий синдром проходить досить швидко. Неприємні відчуття переважно пов’язані з поверненням до звичайного життя. Тому потрібно зробити процес менш болючим.

    Висипайтеся

    У свята часто збивається режим. А недосип ще нікого щасливіше не робив. Тому важливо знову лягати спати у звичний для вас час.

    Налагодьте харчування

    На канікулах багато хто харчується не зовсім здорово. Для організму це теж стрес – перетравлювати велику кількість жирного, солодкого і таке інше. Тож варто повернутися до більш звичної їжі. При цьому краще придушити у собі порив із понеділка сісти на дієту . Якщо ви тиждень харчувалися шоколадками і раптом почнете жувати листя салату, це не покращить настрій.

    Просто слідкуйте, щоб ви отримували достатній набір поживних речовин, споживали клітковину, харчувалися відповідно до звичайного режиму. Святкові цукерки при цьому теж можна доїдати, просто не весь мішок разом.

    Виділіть час для фізичної активності

    Знову ж таки необов’язково відразу бігти в тренажерний зал, особливо якщо раніше ви не особливо займалися спортом. Неспішні прогулянки, домашні танці після вечері – будь-яка фізична активність хороша, щоб упоратися зі стресом .

    Плануйте

    Проект «свято» закінчено, тож будні іноді здаються порожніми. Впоратися з цим може допомогти список справ. Він дасть зрозуміти, що ви маєте чим зайнятися. А головне, маючи на руках такий перелік, вам буде складно нічого не робити і впадати у відчай — он скільки занять у вас попереду.

    Включайте до списку не тільки необхідні справи на кшталт «віднести пуховик до хімчистки» або «зробити генеральне прибирання». Дуже важливі приємні речі, наприклад, похід на виставку або поїздка за місто у вихідні.

    Спробуйте нове

    Коли людина пробує щось нове чи навіть готується до цього, виділяється дофамін – гормон мотивації та винагороди. Що впливає на загальне відчуття щастя та задоволеності.

    Будьте поблажливі до себе

    Якщо після свят у вас немає сил, ви не можете зосередитися і лише сумуйте, гортаючи стрічку соцмереж, де всі починають нове життя, — не лайте себе. Цей стан пригніченості та безсилля пройде. Дайте собі час відновитись. Однак, якщо протягом двох тижнів краще не стане, це привід проконсультуватися з психологом і переконатися, що ви не зіткнулися з депресією.



    • інші новини