Телескопи NASA розпочали 2024 рік із подвійного вибуху

    165

    На цьому яскравому і барвистому зображенні можна побачити різноманітні види спектра, що належать останкам не однієї, а як мінімум двох зірок, що вибухнули.

    Цей залишок наднової, відомий як 30 Doradus B, є частиною великої області космосу, де зірки продовжують народжуватися та формуватися протягом 8-10 мільйонів років. Розташований на відстані 160 тисяч світлових років від Землі в галактиці Велика Магелланова Хмара — супутник Чумацького Шляху, цей регіон є сумішшю газових хмар, молодих зірок і наслідків вибухів.

    Зображення 30 Dor B було створене шляхом об’єднання даних, отриманих рентгенівським телескопом «Чандра» (фіолетовий колір), оптичних даних з телескопа «Бланко» діаметром 4 метри в Чилі (помаранчевий та блакитний) та інфрачервоних даних з космічного телескопа «Спітцер» (червоний)). Також було додано оптичні дані від космічного телескопа «Хаббл» для більш точного відображення деталей.

    Група астрономів під керівництвом Вей-Ана Чена з Національного університету Тайваню в Тайбеї провела понад два мільйони секунд спостережень за допомогою «Чандри» для вивчення регіону 30 Dor B та його околиць. Вони виявили слабку оболонку в рентгенівському діапазоні, що тягнеться на відстань близько 130 світлових років (для порівняння, найближча до Сонця зірка знаходиться на відстані близько 4 світлових років). Крім того, дані з «Чандри» показали потоки частинок, що походять від пульсара, що створює так звану пульсарну туманність.

    Аналіз даних «Хаббла» та інших телескопів дозволив дослідникам дійти невтішного висновку, що жодна одинична подія спалаху наднової неспроможна повністю пояснити спостерігаються явища. Яскраве рентгенівське випромінювання та присутність пульсара в центрі 30 Dor B, ймовірно, пов’язані з колапсом масивної зірки, що стався приблизно 5000 років тому. Однак більша і слабка оболонка рентгенівського світла занадто велика, щоб бути результатом одного вибуху.

    Вчені вважають, що в 30 Dor B відбулися як мінімум два вибухи, а рентгенівська оболонка була створена іншою подією, що сталася понад 5000 років тому. Також можливо, що при цьому дослідженні були враховані не всі події і в минулому в регіоні 30 Dor B відбувалося ще більше таких спалахів.

    Ці результати дослідження дозволять астрономам краще зрозуміти життєвий цикл масивних зірок та наслідки їх вибухів.



    • інші новини