Що таке криптообмінники: які бувають та як вони працюють?

    174

    Криптовалюти є цифровими активами, які побудовані на блокчейн-технології для гарантії безпеки та прозорості транзакцій. Їхня популярність зростає з кожним роком, що зробило обмін криптовалют – однією із затребуваних операцій на крипторинці серед трейдерів та інвесторів. За допомогою криптомонет можна робити грошові відправки та отримання без залучення до процедури посередників. До того ж це чудовий інструмент для покупки товарів та послуг онлайн.

    Конвертація крипти – процес, при якому ви можете обміняти одну криптовалюту на іншу або на фіат (долари, євро, гривні та ін.). Така операція поширена для того, щоб захистити свої вкладення. Користувачі також здійснюють обмін, якщо потребують ліквідності для придбання товарів та послуг.

    Що таке криптовалютні обмінники?

    Такі компанії можуть бути представлені у вигляді сайту чи фізичного пункту, де клієнти можуть обмінювати фіат на крипту та навпаки, а також конвертувати одні криптоактиви в інші. Сучасні онлайн-сервіси в основному передбачають реєстрацію та проходження верифікації. Але є й такі ресурси, де для транзакції вам не потрібно розкривати свої особисті дані.

    Певною мірою криптообмінники нагадують криптовалютні біржі, але між ними є суттєві відмінності. Криптотранзакції в обмінниках проходять швидше, але вибирати курс не доводиться. Криптобіржі в цьому плані більш гнучкі, оскільки процедура здійснюється через торги, де можна знайти оптимальний для себе курс. Це відкриває можливості заробітку на різниці вартості.

    Як правило, ціни для конвертації залежать від даних, притаманних найбільшим та ліквідним біржам. Зверніть увагу: курс змінюється в режимі реального часу, тому за фактом він може стати меншим/більшим у порівнянні з тим, який ви побачили до початку угоди. Крипторинок має важливу особливість, виражену у високій волатильності. Якщо ви переживаєте, що курс крипти може різко змінитись, то можна скористатися послугою фіксації ціни.

    Які бувають криптообмінники: офлайн-пункти

    Це фізичне місце, яке клієнти можуть відвідати для конвертації криптовалют на фіатні засоби або іншу крипту. Пункти такого плану за своїм принципом роботи схожі на традиційні обмінники валют, де можна конвертувати одну валюту на іншу. Різниця лише в тому, що офлайн-сервіси дозволяють купити, продати або обміняти Біткоїни, Ефіріуми, Тезери та інші криптоактиви.

    Стаціонарні компанії – це зручний та швидкий варіант, при якому можна використовувати готівку для купівлі та продажу цифрових монет. Придбати коїни або токени можна за такою схемою:

    • Зареєструйте криптогаманець або заздалегідь купіть апаратний.
    • Прийдіть до відділення компанії з банківською карткою або готівкою.
    • При комунікації з оператором повідомте йому суму покупки, вкажіть адресу гаманця, на який необхідно зарахувати кошти.
    • Підтвердіть транзакцію та зачекайте на отримання фінансів.

    Офлайн-обмінники є актуальними в тому випадку, якщо ви хочете придбати цифрові активи за готівку. В інших ситуаціях зручнішим рішенням стануть онлайн-ресурси.

    Як працюють онлайн-криптообмінники?

    По своїй суті, це спеціальні платформи, на яких користувачі можуть здійснювати обмінні операції в режимі онлайн. Це може бути як звичний сайт, так і програма або бот у месенджері. Головна перевага такого варіанту – немає потреби особисто відвідувати відділення компанії. Але багато таких сервісів передбачають проходження процедури KYC – підтвердження особистості.

    У якості обмінників можна розглядати і великі криптобіржі на кшталт Binance та WhiteBIT. На таких майданчиках можна перевести в готівку криптовалюти з виведенням грошей на картку або банківський рахунок. За що вибирають онлайн-платформи:

    • Цілодобова можливість обміну коштів із будь-якої точки світу.
    • Висока швидкість транзакцій.
    • Оплата українськими картками – ПриватБанк, monobank.
    • Можливість одразу бачити актуальний курс.

    Онлайн-конвертація ідеально підійде для тих людей, яким необхідно купити криптовалюту в Україні або, навпаки, поміняти криптоактиви на гривні. Якщо у ваших планах постійно проводити операції з цифровими монетами з метою заробітку на різниці котирувань, то більш зручний спосіб для цього – криптобіржі.

    Які бувають онлайн-обмінники?

    Подібні сервіси практично не мають відмінностей із традиційними майданчиками. Здебільшого вони відрізняються режимом роботи та комісіями. Криптообмінники можуть працювати в різних режимах:

    • Ручний.

    Принцип полягає у тому, що всі дії проводить оператор. Користувач виконує криптовалютну або фіатну транзакцію на гаманець ресурсу, після чого оператор перевіряє отримання переказу. Якщо операція пройшла успішно, то фахівець надсилає розраховану суму на рахунок клієнта.

    Враховуйте, що швидкість обробки заявки може тривати необмежену кількість часу. Якщо ви звернулися в момент, коли більшість операторів вільні, то транзакція займе кілька хвилин. Але при сильному навантаженні фахівців уповільнюється їхня швидкість роботи, через що операція може тривати більше години. Крім того, не усі такі майданчики працюють 24/7. Тому при надсиланні заявки у неробочий час не варто розраховувати на миттєвий її розгляд. В обробку вона надійде лише наступного дня.

    • Напівавтоматичний.

    Цей режим – більш зручний порівняно з попереднім, оскільки надіслати заявку можна на сайті через спеціальну форму. Але далі діє аналогічний алгоритм: ручна перевірка оператором та переказ криптомонет чи фіату.

    • Автоматичний.

    Цей різновид – найбільш зручний та швидкий серед усіх можливих. Тут все дуже просто влаштовано: на сайті користувач оплачує заявку, а за кілька хвилин вже отримує гроші. Автоматичний режим дозволяє здійснювати операції миттєво. Затримки не виключені, але в тому разі, якщо стався збій системи. Але такі проблеми вирішуються дуже швидко.

    Альтернативні види обмінників

    • P2P-обмінник.

    Це ще один варіант, як купити криптовалюту за гривні без участі у цьому процесі посередників. Особливість P2P-майданчиків полягає в тому, що користувачі безпосередньо між собою домовляються про ціну та умови конвертації. Ви можете знайти вже діючі пропозиції на купівлю або продаж крипти або створити власне оголошення з вигідними для вас умовами. Самі угоди зазвичай проходять на криптобіржах. І саме біржі виступають гарантом того, що обидві сторони виконають усі обумовлені умови.

    • Криптомати.

    Це фізичні пристрої, які зовні та за функціоналом нагадують традиційні банкомати. Вони застосовуються для того, щоб обміняти фіатні валюти на цифрові та навпаки. Криптомати хороші тим, що дозволяють зробити все швидко та зручно. Всі дії виконуються безпосередньо на місці, тому не потрібно чекати на підтвердження транзакції. Тут також передбачена варіативність способів оплати, у тому числі готівка та банківські картки.

    Але цей метод має характерні недоліки. Наприклад, криптотермінали представлені у невеликій кількості та лише у великих містах, що ускладнює роботу з ними. До того ж, у них діють більш високі комісії, що може бути невигідним для користувачів.

    Криптовалютні біржі та обмінники

    Криптобіржі можна розглядати не тільки як місце для криптообміну, а й сервіси для спекулятивного заробітку на курсах. Для цього варто вибирати великі та перевірені майданчики, як Binance, WhiteBIT, Huobi та інші. Такі сервіси примітні тим, що у них досить великі обороти. Іншими словами, тут проводиться велика кількість операцій, через що комісії є нижчими, ніж у звичайних криптообмінниках. Зверніть увагу, що комісійні збори відрізняються залежно від обраної криптоплатформи.

    Біржі існують двох типів – централізовані та децентралізовані. Перші мають на увазі наявність власника, якому ви довіряєте свої фінанси. Як позначення для централізованих криптомайданчиків використовують CEX. За своїм принципом вони схожі на звичайні біржі. Другі, DEX-біржі, не мають управляючого органу. Вони працюють на смарт-контрактах та інших сучасних технологіях. CEX та DEX в основному відрізняються ліквідністю та рівнем конфіденційності. На централізованих криптобіржах передбачено реєстрацію та верифікацію, на децентралізованих – ні. Однак більший оборот грошей властивий CEX-біржам, наприклад, Binance, Coinbase, WhiteBIT.

    Якщо порівнювати криптобіржі та обмінники, то перші не просто призначені для іншого, але вони також мають складнішу технічну частину. Тут стоїть задача в зберіганні об’ємних масивів даних про клієнтів, що ще доповнюється розширеним функціоналом, серед якого ви також знайдете і купівлю/продаж деривативів на окремі криптомонети.

    Ключові відмінності між криптообмінниками та біржами

    • Реєстрація та верифікація. Криптобіржі повинні мати ліцензію на ведення діяльності в тих країнах, де вони працюють. Одна з вимог регулюючих органів – реєстрація та підтвердження особи. При цьому на обмінних сервісах не завжди потрібне створення особистого кабінету та проходження верифікації. Зазвичай необхідно вказати реквізити, адресу електронної пошти, в окремих випадках – ПІБ.
    • Комісії. Конвертаційні послуги за основу беруть котирування з популярних криптобірж + особиста націнка, яка враховує послуги ресурсу. Комісії залежать від обраного майданчика, але в середньому становлять близько 1-5%.
    • Резерв. Обмінники мають обмежену кількість криптомонет, тому угоди з великими сумами не завжди можливі.
    • Вибір криптовалют. Як правило, в обмінних пунктах ви знайдете лише найпопулярніші криптоактиви.
    • Служба підтримки. У криптоплатформ техпідтримка може відповідати кілька днів. А ось більшість криптообмінників гарантують цілодобову роботу служби підтримки з розглядом заявок навіть у нічний час.
    • Надійність. Криптоконвертери здебільшого працюють без ліцензії, дані про юридичну особу перебувають у закритому доступі. Біржі у цьому плані є більш надійними.

    Популярні в Україні онлайн-криптообмінники

    • Changeit.

    Без реєстрації ви зможете проводити обмін крипти на фіат та у зворотний бік. Серед списку доступних криптовалют ви знайдете Bitcoin, Etherium, Tether, Dash, Litecoin, Dogecoin. Операції можливі з національною валютою, комісія – 4% від суми транзакції, але не менше 50 грн. Надійність онлайн-ресурсу підтверджується тим, що він присутній на ринку вже 5 років, пропонує великий запас криптомонет та широкий вибір платіжних систем. Зазначається попит на сервіс серед користувачів. У мережі ви знайдете чимало позитивних відгуків. Changeit підійде для новачків завдяки простому та зрозумілому інтерфейсу сайту.

    • Coin24.

    Це один з найкращих варіантів в Україні, щоб купити Біткоїн за гривні або інші криптовалюти з використанням інших фіатних валют. Для оплати операції можна скористатися Приват24 або Монобанком. Coin24 знаходиться на крипторинці з 2018 року. Його обирають за великий перелік валютних пар та гарний запас цифрових монет. Компанія надає високий рівень служби підтримки, яка відповідає на запитання та відстежує дії клієнтів. Техпідтримка може вимагати верифікації у разі підозрілої активності.

    Комісія передбачена лише тоді, коли здійснюється конвертація за участю фіату, та становить 5 гривень. При виконанні транзакції на сайті комісійний збір одразу закладено у курс.

    • 365Cash.

    Цей спосіб ідеально підійде, якщо важлива швидкість. Цей криптосервіс входить до числа найкращих з кількох причин: працює з 2015 року, має інтеграцію з українськими банками, кількість виконаних транзакцій сягає 3 млн. Крім того, серед фіату тут є не тільки гривня, а й долари, євро, є можливість задіяти електронні гаманці Payeer, Perfect Money та ін. Вам потрібно лише вибрати валютну пару та система автоматично прорахує курс та комісії. 365Cash – це зарубіжний криптообмінник, який також має власну P2P-платформу.

    Світові криптовалютні обмінники

    Вибираючи відповідний для конвертації онлайн-сервіс, рекомендується звернути увагу також і на великі платформи, які популярні не тільки в Україні:

    • WhiteBIT. Незважаючи на те, що це криптовалютна біржа, її також можна використовувати як надійний криптообмінник. На майданчику автоматично створюється криптогаманець, що полегшує роботу з цифровими активами.
    • Coinbase Exchange. Інвестиційна платформа, на якій також доступна опція фіатного та криптообміну. Для введення та виведення коштів можна застосовувати PayPal. Щотижнева відвідуваність ресурсу становить понад мільйона осіб.
    • Gemini. Вважається найбільш надійним онлайн-обмінником у світі. До того ж це одна з перших криптобірж. Щотижня сайт відвідує близько 250 тисяч користувачів. За рік майданчик обробляє транзакції на суму до 30 млрд. дол.

    Чому для конвертації варто використовувати криптообмінник?

    Такі онлайн-сервіси стали популярними завдяки перевагам, які вони відкривають перед клієнтами:

    • Простота. Для обміну цифрових валют вам не доведеться вникати у всі тонкощі криптотрейдингу. Обмінникам характерна максимальна простота інтерфейсу, де потрібно лише вибрати валюту та ввести потрібну суму. Процес аналогічний до процедури конвертації звичайного фіату в онлайн-банку.
    • Безпека. Купівля та продаж криптовалюти виконується з вашого власного криптогаманця. Гроші «не зависають» на самому обміннику. Тому знижується ризик того, що їх хтось може вкрасти.
    • Швидка реєстрація. Для цього потрібно вказати номер телефону або електронну пошту. Верифікуватися не потрібно.
    • Обмін фіатних грошей. Купівля крипти доступна з банківської картки, де у якості оплати застосовується національна валюта.
    • Мультивалютність. На таких сайтах ви зможете вибирати з-поміж різноманітних активів – від криптовалют і до стейблкоїнів. До того ж відкритий доступ і до різного фіату.
    • Служба підтримки. Оператори компанії завжди готові відповісти на всі ваші запитання або підказати, як правильно користуватись сервісом. Технічна підтримка можлива через живий чат або за номером телефону.

    Якщо порівнювати представлені на ринку платформи, всі вони пропонують відносно однаковий принцип роботи. Єдине, що може несуттєво відрізнятись – функціонал.

    Як переконатися у безпеці криптообмінника?

    Щоб зберегти свої фінанси, важливо перевіряти обмінники щодо їх надійності. Це можна зробити, оцінивши такі моменти:

    • Час роботи на крипторинку. Серед молодих компаній часто можна потрапити на шахраїв. Тому оптимальне рішення – якщо онлайн-сервіс працює вже понад рік. Чим вищий термін його перебування на ринку, тим вища безпека, хоча бувають і винятки.
    • Резерв криптоактивів. За всіма представленими на сайті парами ви можете дізнатися, який доступний резерв. Важливо, щоб він був великим та включав популярні валюти.
    • Безпечне з’єднання. При переході на сайт зверніть увагу на безпеку з’єднання. В обов’язковому порядку обмінники криптовалют мають використовувати шифроване з’єднання HTTPS. Якщо у вашому браузері стоять автоматичні налаштування, він зможе розірвати небезпечне з’єднання, якщо таке станеться.
    • Рівень відвідуваності. Довіра зростає із кількістю активних користувачів. Уточнити цей показник можна через спеціальні сервіси, на яких розміщується інформація про поширені у криптосередовищі майданчики. Як варіант можна скористатися Google Trends, який продемонструє кількість запитів про ресурс у пошуковій системі.
    • Позитивні відгуки. Звичайно, в інтернеті можна знайти безліч замовних коментарів. Але якщо ви зустрічаєте практично всі позитивні відгуки, то криптообмінник точно заслуговує на розгляд.
    • Наявність служби підтримки. Чимало грошей потрібно, щоб організувати роботу операторів. Тому найчастіше шахраї на цьому економлять. А ось чесні компанії приділяють особливу увагу питанню створення техпідтримки.

    Як зробити процес конвертації крипти безпечним?

    Якщо ви вирішили конвертувати криптовалюту через обмінник, то слід подбати про безпеку операції. Найголовніший пункт під час підготовки до обміну – використання лише перевірених джерел інформації. Відмовтеся від роботи з сайтами з підозрілою репутацією чи ненадійними відгуками. В ідеалі вибирати обмінну платформу за рекомендаціями друзів. Також можна орієнтуватися на поради криптовалютних спільнот у соцмережах.

    Другий крок – активація двофакторної аутентифікації під час проведення переказів із криптогаманця. Це простий спосіб додатково захистити себе під час грошових переказів. До того ж, ви відкидаєте несанкціонований доступ до ваших активів. Третій, але не менш важливий момент – перевірка адреси гаманця перед надсиланням коштів. Наприклад, можна використовувати QR-код або копіювати адресу в буфер обміну та вставляти її в поле під час надсилання коштів. Обов’язково перевірте ще раз, що ви відправили правильну адресу криптогаманця, якщо монети пересилають вам. Це убереже вас від втрати грошей назавжди.

    Що робити, якщо крипту так і не зарахували на гаманець?

    Якщо ви вибрали обмінник криптовалют, оформили та підтвердили заявку, а її не виконали, то не варто переживати завчасно. Подібні операції вимагають деякого часу: для BTC – 15-60 хвилин, при перевантаженні мережі придбаної валюти – 1-2 дні. Перше, що потрібно зробити – перевірити, чи списали гроші з вашого балансу. Якщо ні, то причина криється у банку, і вам необхідно звернутися до його служби підтримки.

    Якщо кошти списані, то варто написати в техпідтримку обмінника. Фахівці перевірять статус вашої заявки та підкажуть терміни її виконання. Заздалегідь дізнавайтесь, у якому режимі працює обмінний пункт. Якщо в ручному, а операція виконується в неробочий час, то, найімовірніше, криптовалюта надійде вам на рахунок лише вранці.

    Якщо угода не відбудеться, то майданчик повинен повернути ваші фінанси. Однак, ви втратите гроші на комісіях банку або платіжної системи.



    • інші новини