Сезонні продукти — це мінімальний екологічний слід, збагачення вітамінами та свіжість. Наприклад, буряк чи горіхи часто лишаються недооціненими поруч з бананами й авокадо. Насправді ж українські продукти дуже корисні й можуть стати основою багатьох незвичайних і навіть ресторанних страв. Ми ж зібрали смачні та прості у приготуванні композиції, актуальні для вересня.
1. Карпачо з буряка і яблука
Проста страва, яка поєднує два смачні сезонні продукти.
Що потрібно: 2 запечені буряки, 2 яблука, 50 г волоських горіхів, 1 ст.л олії.
Як готувати:
- Буряк запекти, почистити, нарізати тонкими слайсами.
- Яблука почистити, вирізати середини, теж нарізати слайсами, скропити лимонним соком.
- Горіхи подрібніть у блендері.
- Слайси яблука та буряка почергово викласти на тарілку, щоб слайси перекривали один одного.
2. Панкейки з гарбуза
Пухкі й ароматні оладки не набридають і весь рік. Та, щоб зробити меню цікавішим, спробуйте цей рецепт з гарбузом.
Що потрібно: 300 г гарбуза, 2 яйця, 100 г борошна, трішки розпушувача, кориця.
Як готувати:
- Гарбуз запекти, зняти шкірку й зробити пюре.
- Яйця збити, додати до гарбузового пюре, поступово всипати муку з розпушувачем. Можна додати корицю та інші спеції, горішки або ж насіння гарбуза.
- Посмажити панкейки на сковороді. Гарно смакуватимуть з медом.
3. Зелений крем-суп з броколі
У красивій тарілці з супчиком чи пюре легко “приховати” корисні овочі чи фрукти. Такий лайфхак спрацює з дітьми чи родичами, яких важко долучити до здорового харчування.
Що потрібно: 150 г броколі, 150 г картоплі, 1 морква, 1 ст.л вершків.
Як готувати:
- Картоплю, моркву почистити, помити, нарізати брусочками, скласти в каструлю.
- Броколі теж помити, додати до каструлі. Залити водою, посолити та варити овочі до готовності.
- Суп подрібнити блендером. При подачі додати 1 ст.л вершків та перемішати.
4. Салат з дині з шинкою
Диня в незвичайному амплуа з солоними інгредієнтами чи м’ясом теж смакує! Скуштуйте диню в морозиві, супах, з сиром і хамоном.
Що потрібно: маленька диня, 120 г моцарели, 100 г хамону(або шинки), 1 ч.л гірчиці в зернах, 0,5 ч.л меду.
Як готувати:
- Диню нарізати кубиками(якщо у вас велика, візьміть приблизно 300 г), додайте моцарелу, хамон.
- Заправте салат медом з гірчицею, посоліть.
5. Горіхова паста з ліщини
Приготувавши таку пасту, вам вже не захочеться купувати дітям Нутеллу чи подібні продукти. А у вересні саме час заготовити свіжі лісові горішки.
Що потрібно: 200 г горіхів, 150 мл вершків, 100 г цукру, 100 г згущеного молока, плитка шоколаду.
Як готувати:
- Горіхи підсмажити на сковороді, постійно помішуючи, 10-15 хвилин. Ліщина має зарум’янитися та здобути аромат.
- З підсмажених горіхів зніміть шкірку. Подрібніть їх у потужному блендері або використайте кавомолку.
- Вершки збити вінчиком з цукром, поступово додайте згущене молоко.
- Шоколад розтопіть на водяній бані чи в мікрохвильовці та додайте до вершкової маси.
- В останню чергу додавайте ліщину та слідкуйте за консистенцією.
Пасту зберігайте в холодильнику, використайте для випічки, бутербродів, млинців.
На деревах жовтіють перші листки, але, повірте, кулінару не до того. У вересні треба встигнути зібрати весь урожай, зробити запаси на зиму, варення й закрутки. Якщо так зациклитися на консерваціях, можна щасливо забути про овочі та фрукти, які найкраще смакують у вересні. У вас же є улюблений “вересневий” продукт? Обов’язково придбайте його та приготуйте смачненьке!
автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua