Горіховий Спас 2020: прикмети, традиції, рецепти святкових страв

1019

Третій Спас, або ж Горіховий, українці святкують щорічно 29 серпня. Свято ще часто називають Хлібним Спасом, бо, традиційно, українці в цей час раніше починали пекти хліб із борошна нового врожаю.

Християни напередодні свята відзначають Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня, а також, завершення Успенського посту. Посту дотримувалися ще з Першого Спаса 14 серпня. Тобто, тривав він 2 тижні. Це останнє з трьох свят Спаса з циклу, і нижче ми розповідаємо про його традиції та прикмети. Також, наприкінці статті, додали рецепти страв із традиційними продуктами Горіхового Спаса.

Християнське значення Спаса

За віруваннями християн, саме 29 серпня 944 року, до Константинополя був перенесений Нерукотворний Образ Спасителя. З цим образом пов’язано чимало релігійних вірувань та історій тож, навіть, така подія відзначалася в церковному календарі, як значуща дата.

Вважається, що з цього полотна, відбитку Лику Спасителя, писалися перші відомі ікони. Зображення Лику Спасителя з полотна — найпопулярніше в мистецтві іконопису.

Народне святкування Горіхового Спаса

У народі це свято символізує закінчення літа й сезону літнього врожаю. Закінчуються жнива, хліб печеться вже з нового борошна. Також, завершується збір лісових горіхів.

З часів, коли народні та християнські традиції переплелися в єдине свято, до церкви в цей день почали носити хліб, горіхи, мед, щоб освятити.

В межах одного села або містечка раніше влаштовували змагання — хто більше збере горіхів за один день. Брали найстаршу жінку серед громади, давали їй збирати врожай, а потім, те що вона принесе, ставили за мінімальну норму для інших. І сором було принести горіхів менше, чи навіть так само, як ця бабуся.

Так завелося, що якщо хліб цього року добре вродив, то горіхи навпаки ні. А значить, наступного року буде добрий врожай горіхів, і поганий хліба.

На Горіхового Спаса з гілок ліщини робили вінки для лазні, сушили їх окремо, і вірили, що саме такі вінки мають цілющі властивості.

Наприкінці літа, на Третього Спаса, у кожному населеному пункті проводили велику ярмарку. Там кожен продавав свій врожай, а ще різний текстиль: рушники, постіль, одяг тощо.

Крім хлібу та горіхів, у церкві святили яблука і груші, мед, воду. Рецепти страв із ними ми ще додамо нижче.

Чим займалися на Горіховий Спас

До Спаса треба було позбирати горіхи, щоби ще освятити їх у церкві. На закінчення Успенського Посту можна було влаштувати пишне застілля з всілякими наїдками, та про це ми ще згадаємо пізніше.

Господині в ці дні робити лікувальну настоянку з перетинок горіха. Консервували, сортували, солили, варили заготовки на зиму з літнього врожаю.

Заборони та застереження свята

Практично кожне свято супроводжується забороною важкої праці. Мовляв, у свято працювати гріх. Тут же навпаки, чи не єдине свято, коли не можна не працювати! Збір врожаю йде повним ходом і немає часу байдикувати. Треба молоти зерно, пекти хліб, збирати горіхи, закривати всілякі консервації, соління, компоти. Заготівля запасів на зиму не дає перепочинку, навіть, у святковий день.

Також, не можна виходити в ліс, не вдягнувши оберіг. Зустрінеш злих духів і лишишся беззахисним перед ними. А в ліс виходили цього дня часто, бо ж збирали горіхи.

Як і на Яблучного Спаса, не можна відмовляти в допомозі нужденним. А частину свого частування треба віддати бідним.

Прикмети та приказки 29 серпня:

  1. Третій Спас — хліба припас.
  2. Третій Спас на полотні, а хлібець на току.
  3. Коли гарний Третій Спас — взимку буде квас.
  4. Третій Спас запитає у вас: чи жнивували, чи в холодку пролежали.
  5. Ластівки відлітають у три рази, у три Спаса.
  6. Журавель до Третього Спасу відлітає.
  7. Якщо журавель відлітає до Третього Спасу, то на Покрову буде морозно, а ні — так і зима зачекає.
  8. Післяуспіння прийшло — сонце на осінь пішло.
  9. У що Перший Спас, у те і Третій Спас.

Рецепти страв на Горіховий Спас

Що готували цього дня на святкові частування? Пекли свіжий хліб, пироги, й інші страви, з грибами. Робили солодку випічку із сезонними фруктами й горіхами. Ось кілька рецептів страв, які можна приготувати 29 серпня:

Рецепт № 1: Традиційний горіховий пиріг

Що треба: 180 г волоських горіхів, 100 г цукру, трішки кориці, 70 г вершкового масла. Для тіста: 250 г борошна і трішки розпушувача, дрібка солі, 100 г масла і 120 цукру. Також. 200 г сметани та 3 яйця.

Як приготувати:

Горіхи треба просушити та подрібнити. Змішати їх з 100 г цукру, 50 г масла та корицею. Окремо треба змішати в глибокій мисці борошно з розпушувачем. Ще в одній мисці, збити міксером масло з цукром, додати яйця й ще раз усе добре змішати. У кінці додати сметани та змішати з борошном у густе тісто.

Половину тіста викласти у форму для пирога, потім викласти половину горіхової начинки. Знову викласти тісто, а зверху другу половину начинки. Запікати пиріг орієнтовно 1 годину, за температури 180 градусів.

Рецепт № 2: Горішки з медом

Що треба: 150 г волоських горіхів, 150 г ліщини, по 50 г арахісу й мигдалю. Також, 1 апельсин, 100 г меду рідкого, 50 г кунжуту і 50 г соняшникового насіння очищеного. Зі спецій візьміть корицю й мускатний горіх.

Як приготувати:

Всі горіхи викладіть на деко і випікайте 10 хвилин за температури 160 градусів. Потім, викладіть до них кунжут і насіння, поставте деко в духовку ще на 10 хвилин, знизивши температуру на 10 градусів.

Тим часом, з 1 апельсина відділити сік, змішати його з медом та спеціями. Горіхи треба пересипати в глибоку миску і вимішати з цією апельсиново-медовою заправкою. Розрівняти тонким шаром на деко й почекати, поки вони охолонуть. Потім, скласти в сухий герметичний контейнер. Такі горіхи можна їсти, як десерт до чаю, або ж додавати їх зранку у вівсянку.

Рецепт № 3: Грибний пиріг

Що треба: 2 порції замороженого листкового тіста, 200 г рису, 200 г грибів та 50 г масла, 2 яйця, 100 г твердого сиру, сушений часник, сушений базилік, сіль, чорний перець. Також, 50 мл вершків і кунжут.

Як приготувати:

Рис відварити до повної готовності, гриби смажити на маслі зі спеціями та часником. У Кінці, додати до грибів вершки, змішати їх із рисом. Яйця збити до однорідності із сіллю, дві третини додати до начинки.

В форму для пирога викласти 1 шар тіста, всередину розмістити начинку, а накрити пиріг 2 шаром тіста. Зверху змастити залишками сирого яйця, посипати сіллю та кунжутом. Запікати 20–30 хвилин за температури 180 градусів. За бажання, до начинки в грибний пиріг, можна також додати шматочки волоських горіхів.

А ви святкуєте з родиною свята Спаса? Якщо так, то зберігайте собі ці рецепти, щоби знати, що приготувати до святкової трапези.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти