Великодній піст 2020: коли починається та як правильно постити?

1051

Щорічно, перед Великоднем, християни дотримуються Великого посту. Оскільки Великдень завжди припадає на інші дати, то й піст починається кожного разу в різні дні. Розповідаємо, коли починається Великодній піст у 2020 році та як його правильно дотримуватися.

Що треба знати про піст: дати, заборони, рекомендації

У цьому році Великдень святкуватимуть 18 квітня. Тож, відповідно, піст в православних християн у 2020 році починається 2 березня.

Піст — це обмеження в простих буденних речах та задоволеннях. Його дотримуються, щоби відсторонитися від всього земного, та зосередитися на духовній стороні життя. Очиститися, перезавантажитися, стати кращою версією себе. Тож крім відмови від жирної, солодкої їжі та всіх продуктів тваринного походження — варто не забувати й про духовну сторону посту. Слід відсторонитися від ліні, байдикування, переглядів серіалів та вечірок. І, навпаки, зосередитися на своїх думках, саморозвитку та вдосконаленню особистих якостей. Не так вже й просто, як може здатися на перший погляд!

Ось кілька рекомендацій, які допоможуть підготуватися до посту:

Поступовий перехід. Не треба ризикувати власним здоров’ям, початок посту має бути поступовим, а не різким. Тобто, якщо зазвичай ви їсте багато м’яса, великі порції їжі, п’єте багато кави — то перехід на легку рослинну їжу буде не простим. І не треба ускладнювати собі завдання, відмовляючись від усього в один день. Спочатку, можна зменшувати порції, потім, перестати пити каву. Далі, замінити тільки сніданок та вечерю рослинною їжею, а на обід їсти щось поживніше. Тоді перехід стане поступовим і не таким відчутним для вас і буде простіше дотриматися посту до кінця.

Проконсультуйтеся з лікарем. Особливо, якщо постити буде вся родина: літні люди, діти. Вагітним взагалі постити заборонено, варто харчуватися збалансовано, щоби не нашкодити дитині.

Пийте достатньо води, щоби організм працював справно, а ви краще відчували власні потреби.

Відмова від м’яса, молочних продуктів та олії — має передбачати інші корисні продукти у вашому організмі. Все, від чого ви відмовилися — потрібно замінити рослинними поживними продуктами. Додайте в раціон багато бобових, насіння та горіхів. В каші додавайте запарений водою льон. Їжте салати зі свіжих фруктів і овочів, морську капусту.

Не забувайте, що у піст заборонено палити, вживати алкоголь тощо. Це чудовий час, щоби позбуватися шкідливих звичок, або ж просто вчасно помітити та проконтролювати їх появу.

Вільний час старайтеся зайняти чимось корисним. Замість серіалів звечора — можна записатися на якісь курси, що допоможуть вам у роботі чи почати вчити мову. Замість вечірок обирайте зустрічі з кількома друзями за кавою. Приділіть увагу аналізу свого життя: оцініть, чи все вас влаштовує, що можна змінити і як.

Під час посту не можна сваритися, тримати на людей образу, конфліктувати. Тож постарайтеся до його початку владнати всі негаразди, щоби провести піст у стані душевного спокою. І, щоби ніякі негативні думки вас не відволікали.

Що можна, а що не можна їсти у піст?

Головні заборони у піст стосуються страв тваринного походження. Насамперед — це м’ясо та всі страви з нього. Далі йдуть молочні продукти, яйця, риба. Певні дні посту суворіші — не можна також їсти гарячу їжу, додавати олію.

Всі обмеження також стосуються розміру порцій їжі, вживання спиртних напоїв, жирного та солодкого. Сенс в тому, щоби раціон був максимально простим і скромним.

Проте, є і дні, коли піст послаблюється. В такі можна їсти нежирну рибу, страви з олією, та випити келих вина до вечері.

Старайтеся харчуватися, все ж, з користю для організму. Зверніть увагу на горіхи — в них є жири, яких організму буде не вистачати. Також, додайте в раціон гриби, горох, квасолю, сочевицю.

Їжте більше сирих овочів та фруктів — це ще точно нікому не нашкодило.

Останній тиждень посту: Страсна семидниця

Страсний тиждень — це найсуворіший тиждень посту перед Великоднем. Кожен його день віряни проводять по-особливому:

  1. В понеділок — треба прикрашати оселю до свята. Все лагодити, прибирати, застеляти найгарнішу постіль та святкові скатертини.
  2. У вівторок християни готують до свята себе. Підшивають одяг, перуть та прасують сорочки, дістають найкраще вбрання.
  3. В середу починається заборона на всі роботи, що не стосуються Великодня. В цей день купляють на базарі, варять та фарбують яйця на писанки.
  4. Чистий четвер — всі купаються як слід перед святом та надають в цей день особливого значення ритуалам з водою. Розмальовують писанки та починають замішувати тісто на паски.
  5. П’ятниця — один з найсуворіших днів посту. В цей день всім, хто постить — варто звести їжу до мінімуму, поводитися тихо та відмовитися від всіх розваг чи праці.
  6. Субота — теж для розмальовування писанок. Також, готуються в цей день страви до Великодня, випікаються пасочки.
  7. Великдень — всі частування збирають в кошик, йдуть в церкву та святять їх. Потім обідають, починаючи трапезу з паски та писанок. Так завершується Великий піст.

А, ви раніше дотримувалися посту? Якщо завжди думали про це, але не наважувалися, то може цьогоріч саме час випробувати себе?

Рекомендації про те, що їсти та готувати під час посту — дивіться в інших наших статтях. Але, не забувайте, що піст — це не просто дієта.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти