Вражаючі зразки стародавнього житла у скелях (8 фото)

742

Задовго до того, як з’явилися висотні будівлі і житлові хмарочоси, люди мали можливість жити над землею, а іноді навіть на запаморочливій висоті. Так само, як і сучасні міські жителі, наші пращури насолоджувалися приємним бризом і прекрасним видом, не кажучи вже про почуття повної безпеки, яке вселяють багатовікові скелі.

Скелі Гіла. Нью-Мексико.

Житло в скелях можна зустріти в різних куточках світу. Неважко зрозуміти, чому наші предки воліли такий вид осель. Переваги житла на вершині в першу чергу захищали людей від нападу хижих звірів, що було дуже актуально в давні часи, у зв’язку з великою кількістю хижаків.

Бандіагара. Малі.

Люди населяли це місце з часів палеоліту. В даний час, ця земля відома, як “земля догонів». Раніше в скельних оселях проживали люди Теллем. Теллем були пігмеями. Зараз деякі скельні будинки використовуються, як сховища для зерна.

Бандельер. Національний пам’ятник. Нью-Мексико, США.

Антрополог Адольф Бандельер (на честь якого названо національний пам’ятник) відвідав ці мексиканські житла в скелях в 1880 році. Він сказав наступне: «Це найбільш вражаюча річ, яку я коли-небудь бачив“. Люди, яким належали ці житла, зробили житла-тунелі, які вели вглиб каньйону, де знаходилися природні порожнини в вулканічних породах.

Учісар. Каппадокія, Туреччина.

Вважається, що люди почали створювати будинку в Каппадокії близько 4000 років тому. На вершині скельного міста знаходиться замок Учісар, який має лабіринт кімнат, переходів і сходів, деякі з яких вже давно недоступні. Передбачається, що місто Учісар мав мережу секретних тунелів для оборони, але ця інформація не доведена. Проте, навіть без доступу до деяким таємним ходам, підземелля має безліч затишних куточків.

Манітоу. Колорадо, США.

Стародавні люди пуебло побудували і жили в скельних будинках в 1200-1300 р н. е. Вони, звичайно, ніколи не могли б і подумати, що на початку 1900-х їх будинки перетворяться на музей під відкритим небом.

Меса Верде. Колорадо, США.

Меса Верде є частиною всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і вважається одним з найбільш добре збережених і найважливіших місць в своєму роді в Північній Америці. Ці місця були населені предками народів пуебло між 1190 і 1300 р. до н.е.

Пуйє. Нью-Мексико, США.

Пуйє є домом для древніх пуеблонс, які жили тут з X століття, до 1580 року. Житла знаходяться на 2-х рівнях. Перший рівень проходить вздовж нижньої частини Меса, більш ніж в милю завдовжки, а другий приблизно 2100 футів в довжину. Спочатку містить близько 740 гірських осель цей центр був найбільшим поселенням Пуебло.

Кандован. Східний Азербайджан, Іран.

Дивно, але в деяких печерах Кандован життя тече і сьогодні – через 700 років після їх створення.



• не пропусти