День великомучениці Катерини: дата, традиції, прикмети та ворожіння

14958

День Великомучениці Катерини щорічно відзначають 7 грудня. Як це часто буває — свято увібрало в себе дві частини історії — християнську та дохристиянську. Раніше цей день вважався днем “Жіночої Долі”. Від нього і пішли усі відомі сьогодні способи ворожіння. Далі ж свято модифікувалось у день пам’яті Катерини, ім’я якої означає “чиста душею”. Ми розповімо про обидві сторони свята, цікаві прикмети на 7 грудня і, звісно ж, як ворожать дівчата в цей день.

Легенда про Катерину

Свята Великомучениця Катерина жила в Олександрії у непрості часи, коли християни страждали від постійних переслідувань. Вона прийняла віру і завжди відзначалась непохитністю своїх поглядів. Вмовляли її відректись від віри і грошима, і владою, і маніпуляціями та згодом — погрозами. Але все було марно, тож згодом на Катерину чекала страта. За легендою, жінка переконала трьох воїнів прийняти християнство, за що їх було вирішено стратити. Та Катерина стала на їх захист і гідно прийняла смерть за свою віру. За це і отримала згодом звання Великомучениці

Народне свято жіночої Долі

Раніше, відзначаючи свято жіночої Долі, українці приносили подарунки тим самим Богиням Долі. Щоб задобрити їх, приносили Рожаницям жертвоприношення у вигляді хліба, квасу, засушених квітів, молока, каші.

Здавна день Долі вважався святом привернення до себе любові. Вся їжа, гадання, заходи та заговори — стосувались саме любовної тематики та щасливого майбутнього у шлюбі.

Саме тому, коли з поширенням християнства День Катерини пов’язали із Днем Долі, вона також стала вважатись заступницею жінок і наречених.

В День Долі молоді дівчата ворожать на щасливе кохання, вагітні жінки просять про легкі пологи, а хлопці — про добрих та вірних дружин. Як саме проходять ворожіння — читайте далі.

Як ворожили на Катерини?

1. Щойно сонце зійде — дівчата шли зрізати гілочку вишні та ставили її у скляну посудину в будинку. Залишали стояти її до свята Меланки. Як до того часу гілка зацвіте — чекай гарного парубка. А як засохне, то, відповідно, поганий знак.

Хлопці також зривали гілочку та ставили в воду. Так вони визначали, якою буде майбутня дружина: доброю і спокійною, чи лінивою та сварливою.

2. Різні ворожіння дівчата проводили разом: варили пісний борщ та кашу, брали з собою і приходили до когось додому. Але посиденьки були тихими й всі обов’язково повинні були вернутись додому, адже тривав піст.

3. Існувала прикмета із водою: зранку треба вийти на вулицю і подивитись на зображення у криниці. Якщо вода неспокійна, колихається і йде колами, то ще не скоро вийдеш заміж. Якщо навпаки спокійна, то чекай сватання.

4. Незвичайний спосіб дізнатись свою подальшу сімейну долю: підійти до вікна чужого будинку та спробувати розчути, про що там розмовляють. З вхоплених слів, кількості людей в домі, їх інтонації та настроїв — передбачали й своє майбутнє у шлюбі.

5. Хто з дівчат вже мріяв скоріше будувати власну родину — ходили на Катерини в церкву та просили у неї про допомогу. Ставили свічку біля її ікони й молились про пришвидшення щасливого сімейного життя.

6. Якщо жінка думала, що їй хтось наврочив, то у цей день мала змогу “очиститись”. Треба було випрати свою сорочку в крижаній воді, а хрестик прикласти до ікони Катерини під час служби. Також очищались — вмиваючись снігом чи талою водою.

7. Існувало і безліч інших популярних ворожінь. В основному, вони відбувались за допомогою відомих магічних предметів, таких як гребінець, голка, нитка, перстень, хустинка тощо. Вони використовувались і у інші дні, придатні для ворожінь.

Що не можна робити в цей день?

Заборон досить багато, адже під час цього свята вже триває передріздвяний піст. Не можна танцювати, веселитись, співати. А також виконувати будь які хатні роботи: прибирати, будувати, прати, ремонтувати, шити. Тобто вважається гріхом будь яка фізична праця, але й веселощі також. Зі страв у цей день дозволялось частуватись лише кашею та пісним борщем. Тож день проходив тихо і спокійно.

Ворожіння завжди сприймались церквою негативно, а у піст тим більше. Адже це традиції, які прийшли до нас із язичницьких часів. Проте, дівчата все ж ворожать, адже ці традиції існували в Україні задовго до прийняття християнства і живуть досі.

Які прикмети на Катерини?

  • Ясний день на 7 грудня — віщує морозну і холодну зиму.
  • А якщо тепла погода – морози вдарять тільки на Варварин день (після 17 грудня).
  • Кола поблизу місяця – буде холодна погода.
  • Сонячні промені пучками спрямовуються догори – скоро почнеться завірюха.
  • Катерина по воді, то Різдво по льоді.
  • Як на Катерини холодно, то буде голодно.
  • Маленькі зірки на небі прогнозують снігопад.
  • Відлига та туман прогнозують морози через 10 днів.
  • Якщо випав сніг на суху землю – наступний рік буде неврожайним.
  • На святу Катерину ховайся під перину!

А у вас в родині відзначають таке свято?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти