Воздвиження Чесного Хреста: дата, історія, народні традиції та прикмети

13803

Щорічно 27 вересня, православні українці відзначають свято Здвиження, повна назва якого — Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. Це “дванадесяте” свято — тобто, одне із дванадцяти найважливіших церковних свят року. Чим же воно таке важливе для вірян, а також про традиції, заборони і прикмети — детальніше у статті.

Релігійне трактування

У цей день відбулось дві важливі для християн події: У 326 році в Єрусалимі був знайдений той самий хрест, на якому розіп’яли Іісуса. А друга подія — це повернення цього хреста з Персії, до Єрусалиму. У VII столітті грецький імператор повернув його після незаконного привласнення. Ці дві події поєднує один спільний жест — хрест підіймали перед народом, “здвигали”.

За легендою, хрест було знайдено прямо перед Великоднем, тож раніше свято Здвиження відзначали одразу після цього світлого свята Воскресіння. Згодом святкування перенесли на 14 вересня за старим стилем календаря. Тепер ця дата рівноцінна 27 вересня, коли і святкується Здвиження.

Народне трактування

У народі це свято називають коротко — Здвиженням. І трактування його значення також значно простіше: земля “движеться” ближче до зими. Настають холодні дні, а птахи відлітають до вирію. До речі, мало хто знає, але до вирію за легендами вирушають не лише птахи, але і змії. Тож йти до літа в цей період часу не можна не лише через небезпеку сполохати змій і отримати укус, але й щоб не заважати їм прямувати до магічної теплої країни.

Традиції Здвиження

У всіх церквах в цей день відбуваються урочисті заходи, віряни відвідують службу. Щодо святкової трапези — у цей день потрібно згадати про Христа, його розп’яття і смерть, тож не складно здогадатись, що на Здвиження слід дотримуватись суворого посту.

Не можна їсти страви тваринного походження, навіть молочні продукти і рибу. А їжу слід готувати виключно на рослинній олії. В основному на столі у цей день була капуста з олією, різні коренеплоди.

Якраз у розпалі була заготівля засоленої чи квашеної капусти. Готували її у великих об’ємах, тож щоб не втомлюватись — збирались до роботи разом, співаючи і розважаючи одне одного.
Вважалось, що як дівчина збирається на такі спільні посиденьки — і промовить про себе спеціальні слова, то зустріне по дорозі хлопця, якого їй заготувала доля.

На Здвиження вважалось поганою прикметою планувати чи починати якісь серйозні і важливі справи, оскільки існувала прикмета, що на них чекає невдале завершення.

У ліс застерігали йти не лише через змій, але й через ведмедів — ті також майструють собі місце для зимової сплячки і можуть напасти на людину, якщо та їх потурбує.

Інше, більш магічне трактування: ніби у цей день оглядає свої володіння лісовик. І йому краще було не траплятись на очі, щоб він не розпорядився твоєю долею на свій лад.

Народні прикмети

  • Як птахи дружно відлетіли у вирій, то слід чекати суворої зими.
  • Журавлі полетять на Микити (28 вересня), то Покрова (14 жовтня) буде морозна; коли не полетять, то зима настане пізніше.
  • Павутиння стелиться повсюдно до тепла, а мало павутиння – до сухої осені.
  • Осіння павутина віщує ясну та світлу погоду.
  • Добре вродив щавель – це на теплу зиму.
  • Гуси летять високо, значить осінь буде тривалою.
  • Гуси свійські тримають дзьоби в пір’ї – перед заморозками.
  • Сире літо, а тепла осінь – до довгої зими.
  • На бабине літо погода погана — буде суха осінь.
  • Дощ уранці, що бабині танці; дощ в обід – запрягай, додому їдь!

А які ви знаєте звичаї та традиції, що існують у день Здвиження?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти