Затоплена церква у Ржищеві: місце, яке варто побачити хоча б раз у житті (фото)

40319
Церква Спаса затопленого села Гусинці (ХІХ ст.) wikimapia.org

Унікальна церква. Вона стоїть на воді. Але не тому, що її так побудували. Покровська церква – одна з небагатьох споруд, які залишилися після затоплення села Гусинці – тоді розлилося Канівське водосховище.

Спасо-Преображенська церква (Гусинська церква, Затоплена церква, Спас на воді) — пам’ятка архітектури 19 століття, що вціліла від затопленого водами Канівського водосховища села Гусинці на Київщині. Нині церква та дзвіниця стоять прямо на воді — на мілині за 200 метрів від берега.

Церква Спаса затопленого села Гусинці (ХІХ ст.) wikimapia.org

На крихітному острові, оточеному бездоганною синявою Дніпра, сяють золоті куполи Свято-Преображенського храму. Церква, що височіє над водою, є фантастичним видовищем! Її можна побачити, відвідавши невелике містечко Ржищів Київської області, що розкинулося на березі Канівського водосховища.

Як це було

Складно повірити, але колись на тому самому місці, де нині розлилося водосховище, розташовувалося мальовниче українське село Гусинці. Однією з його головних прикрас була старовинна церква, побудована ще на початку 19 століття. Але в 70-х роках минулого століття, під час спорудження Канівського водосховища, води поглинули невелике село. Тепер ви не знайдете його на жодній карті – воно припинило своє існування. Незатопленими виявилися лише рідкісні пагорби, які утворили невеликі острівці. На одному з таких пагорбів і стоїть храм.

Святиню зводили на совість, не шкодуючи ні матеріалів, ні праці. Кошти на її будівництво пожертвував місцевий пан, а за саму роботу взялися селяни. Цеглини сумлінно виготовляли на тутешньому заводі, а до будівельного розчину для більшої міцності додавали гусячі яйця.

За 10 років до того, як село поринуло під воду, голова сільради дав наказ капітально відреставрувати будівлю церкви. За що і отримав сувору догану від вищого начальства. Але, мабуть, це і допомогло храму витримати натиск води, що омивала його протягом 40 років. Після того, як село припинило існування, стали ходити чутки про те, що храм затопило: мовляв, лише куполи видніються над дзеркальною гладдю. Але це не так. Церква частково підтоплюється лише під час весняного паводку.

Довгий час святиня, поступово старіючи, на самоті боролася зі стихією. Загублений острівець обростав очеретом. А храм у Гусинцях – легендами. Подейкують, на церковні свята з серця річки лунав гучний дзвін. Його можна було почути під час туману, що допомагало рибалкам знайти дорогу додому.

Час, проведений на самоті, руйнівно позначився на образі храму. Постраждало і його внутрішнє оздоблення. Але крім стихії постаралися і вандали – вони повирізали лики святих.

Незважаючи на те, що церква перетворювалася на руїну, вона залишалася місцем паломництва. Довгий час дістатися до цього крихітного острівця можна було лише по воді, під’їхавши моторним човном від причалу Ржищева. Взимку люди йшли до церкви прямо по замерзлому водосховищу.

Відновити храм у Ржищеві взялася релігійна громада УПЦ з Борисполя. Будівля церкви була визнана аварійною, але надії на повне відновлення були. Тому у 2011 році на пожертвувані кошти почалася реставрація церкви. Тепер її золоті куполи знову сяють чарівними переливами.

Храмовий комплекс складається з будівлі церкви та дзвіниці, виконаних у стилі українського бароко. До невеликого острівця, на якому знаходиться святиня, веде акуратний місток з лівої сторони Дніпра.

Як дістатися

Дістатися до церкви можна з екскурсією – вона займе всього один день. Такі тури організовують з Києва, вартість становить 300–400 грн/чол. У програму також входить відвідування інших пам’яток краю. Якщо ви хочете спланувати самостійну подорож, скористайтеся громадським чи особистим транспортом.

Відстань від столиці до невеликого містечка, що розкинулося на правому березі Дніпра, близько 80 км. Доїхати до нього автомобілем можна по трасі Київ – Канів: вам неодмінно сподобається мальовнича дорога. Маршрутки курсують від київської зупинки метро «Видубичі». Найближча залізнична станція – Кагарлик, знаходиться в 20 км від Ржищева. До самої церкви можна перейти по містку або ж скористатися послугами моторного човна. Крім цього, з Києва зручно дістатися до церкви на воді моторним човном або яхтою.

До речі, у Ржищеві відкриваються приголомшливі пейзажі!

Інші пам’ятки краю

Якщо ви вирішите відвідати це тихе, затишне містечко, обов’язково знайдіть Іван-гору, де колись була фортеця. Також приділіть увагу сакральним місцям. Неодмінно зазирніть до «Трипільського парку» та Археологічного музею міста.

Влітку у Ржищеві проводиться етнофестиваль «Трипільське коло». Квитки на нього радимо купувати заздалегідь, так як дійство грандіозне і привертає багато бажаючих поринути у світ музики, мистецтва і природи.

Також в цих краях можна порибалити, відпочити, пройти майстер-клас з гончарства, навчитися збирати лікарські трави. Побувайте на острові Лиса гора з його піщаними пагорбами.

Якщо ви вирішите затриматися у місті на декілька днів, тут розвивається зелений туризм: можна зупинитися в одній з приватних садиб або приїхати з наметами. Готелів у Ржищеві немає.

Автор Елена Яримко, спеціально для igotoworld.com



• не пропусти