Козацькі байки. Де шукати місця бойової слави козаків

2907

Для того щоб об’їхати місця, де кувалися знамениті козацькі легенди, вам вистачить і одної відпустки. Але ця відпустка стане незабутньою. Почніть з Гайдамацького Яру в Вінницькій області і завершіть свій екскурс в легендарну історію козаків на Хортиці.

Багата подіями українська історія сповнена легенд. І зовсім не останнє місце серед них займають легенди того періоду, коли слава про українських козаків облітала весь цивілізований світ.

Ну хто не чув байки про їх невразливість, скарби, та й чого вже там, чуби, за які сам Господь міг витягнути козака з будь-якого пекла? Кожному, хто хоче по-справжньому пізнати Україну, перейнятися духом історії і доторкнутися до легенд, варто відвідати місця бойової козацької слави. Це буде чудовий досвід, адже велика частина цих місць досі оповита ореолом таємниці.

0

Гайдамацький Яр (Вінницька область)

1

Десь в Гайдамацькому Яру досі зберігається козацький скарб

Серед українських сіл особливе місце займає Буша у Вінницькій області, адже в кілометрі від неї знаходиться заповідне місце – Гайдамацький Яр. Крім того, що на його території ви побачите більше сотні химерних скульптур, створених природою, окрема історія – система печер і підземних ходів.

За легендою, саме тут ховалися козаки за часів війни з Польщею. І понині кажуть, що десь в яру закопаний їх скарб. Хто знає, можливо, вам вдасться його знайти.

П’ятницький цвинтар (Тернопільська область)

2

Славне козацьке кладовище XVI століття розташоване в Кременці

Кладовище в тернопільському Кременці – одне з найстаріших, його історія бере початок у XVI ст.

Коли в 1648 році козаки Максима Кривоноса штурмували Кременецький замок, саме на цьому кладовищі ховали загиблих бійців. Якщо вірити легендам, після одного виснажливого бою козаки настільки вибилися з сил, що не могли навіть поховати своїх побратимів. В результаті похорон вирішено було перенести на наступний день.

Але коли козаки прокинулися, то побачили свіжі могили, над якими стояли білі кам’яні хрести, а там, де були поховані бандуристи, – надгробки у вигляді бандур.

3

Згідно з легендою, вночі хтось поховав загиблих козаків і поставив на їх могилах білі хрести

Колодязі любові в Суботові (Черкаська область)

4

Магічні колодязі в Суботові допомагають місцевим красуням виходити заміж

Селище Суботів відомо в першу чергу як резиденція славного українського гетьмана Богдана Хмельницького.

Як свідчать легенди, недалеко від центру села стоять три криниці, які були викопані за наказом Хмельницького на честь загиблих козаків. А зараз, за ​​місцевим повір’ям, якщо дівчина вип’є води з трьох колодязів поспіль, то протягом трьох днів знайде свого судженого-рядженого.

Звідки це пішло? Ця легенда народилася ще в ті далекі часи, коли козаки гинули сотнями і знайти собі коханого дівчині було зовсім не просто. Ось і запримітили вони, що якщо випити водички з колодязів, то незабаром знайдуть своє жіноче щастя.

5

У Суботові розташовувалася резиденція Богдана Хмельницького

Острів Хортиця (Запорізька область)

6

За Геродотом, на Хортиці народився батько скіфського роду Скіф

Про цей легендарний острів можна говорити годинами. Напевно, ні з одним місцем в Україні не пов’язано стільки легенд та історій про геройство запорізьких козаків. Повірте, на Хортиці розташовані не тільки такі загальновідомі туристичні об’єкти, як комплекс “Запорізька Січ”.

Наприклад, в північній частині острова в скелях можна знайти розколину – “Зміїну печеру”. Геродот, який побував на Дніпровських порогах і берегах, писав про загадкову країну Гілею, де Геракл зустрівся з прекрасною Змій-дівицею. Так ось, сталося це не де-небудь, а саме в цій самій печері. Тут же у них народилося і троє синів – Агафірс, Гелон та Скіф. Останньому, як ви здогадалися, довелося стати на чолі могутнього скіфського роду.

А неподалік, на острові Середній Стовп є виїмка в півтора метра – козацька миска. Чому миска? А тому що нібито в особливо жарку погоду прямо з цієї “миски” козаки годували одне одного півтораметровими ложками! Хоча є й інша версія: мовляв, миска ця була купівлею для молодих дівчат, які після купання ставали гарнішими і молодшими.

7

На острові Хортиця розташовані такі відомі туристичні комплекси, як “Запорізька Січ”

Але найбільше легенд ходить про золото козацьке … В Січі накопичувалося чимало скарбів, зброї і грошей. Щось козаки добували в бою самі, щось перепадало від поділу загального видобутку. А не станеш же ти волочити за собою скарби в кожному бою, ось і ховали їх козаки.

Закопували цінності не тільки під землею, але і під водою. І якщо козак гинув у бою, то його скарб так і залишався недоторканим. З ліквідацією Січі козаки вважали своє переселення тимчасовим, тому й не стали брати з собою свої скарби. Протягом століть на Хортиці знаходили золоті хрести і монети. Але крім золота острів зберігає ще й і безліч таємниць.

focus.ua



• не пропусти