16 фактів про український борщ, яких ви точно не знали

8
42 145

thumb2-931530949a04c01cf0f0f6d3979ce95d

В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: усі інгредієнти у полив’янім горщику, варяться, бурлять, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стають одним цілим – багатим, наваристим, густим.

1. У давнину українці традиційно готували борщ на поминальний обід, вважалося, що з парою від борщу відлітає до раю душа небіжчика.

2. Існує понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу, найскладнішим та найдорожчим з яких вважається «Борщ київський». Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов’язкових складників додають натуральний хлібний квас.

червоний борщ

3. На Чернігівщині готують борщ з грибними «вушками» і називають його «переяславським».

4. Полтавчани борщ варять на основі курячого бульйону і обов’язково кладуть до нього традиційні для свого регіону галушки.

борщик

5. На Житомирщині борщ має два різновиди: «поліський» – з в’яленими в’юнами і грибами та «коростенський» – на сухофруктах.

6. Є на карті України регіон, у якому взагалі немає свого борщу, – це Закарпаття. Дуже рідко там варять борщ із самої лише картоплі та буряка, без капусти і називають його «львівським».

борщ львівський

7. Галичани в давнину готували борщ дуже ріденьким, без картоплі, тільки з буряка, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік.

8. У єврейській кухні борщ готують виключно на курячому м’ясі і додають досить багато цукру, а буряк не тушкують, а відварюють.

єврейський борщ

9. Існує в кулінарії навіть «московський борщ», який готують на бульйоні з яловичини і копченостей, а подають із нарізаними сосисками.

10. У класичний український борщ в самому кінці варіння обов’язково кладуть свіже свиняче сало, товчене з часником, сіллю і зеленню, знімають каструлю з вогню, накривають кришкою, дають борщу настоятися не менш як півгодини (чим довше, тим краще) і тільки тоді подають.

борщ із салом

11. Першими закислювачами для борщу слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. Томатна ж заправка з’явилася в українському борщі лише в кінці XIX – на початку XX столітті, коли в Україні остаточно прижилися американські помідори.

12. Українські ЗМІ часто використовують неофіційний «індекс борщу» (за аналогією «індексу Біг-Мака») для оцінки купівельної спроможності різних валют, а також визначення реальної інфляції гривні. Індекс борщу – це середня сукупна ціна продуктів, необхідних для приготування певного об’єму цієї страви станом на певну дату.

борщовий набір

13. Палкими шанувальниками українського борщу були такі відомі постаті як письменник Микола Гоголь, імператриця Катерина ІІ, знаменита на весь світ балерина Анна Павлова.

14. На честь українського борщу було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв». До речі, цьогоріч фестиваль борщу відбудеться 6 вересня.

Борщів-фест

15. Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь до російських регіонів на Волзі та Дніпрі.

16. У Забайкаллі розташований Борщовочний хребет. Прямого стосунку до борщу він, звісно ж, не має, але походить від села Борщовка, розташованого біля північно-західного підніжжя хребта.

/jisty.com.ua/

Поділись
  • Trancedelic

    Тю, а чому не згадується про квасолю, яка повинна бути в борщі?
    Як на мене, то борщ без квасолі – не борщ.

  • Віталій

    “Російські регіони на Дніпрі”??? Я бачу, навіть зі статті Вікіпедії передрали, та з помилками. Ще й якими!

    • Юлия

      Дніпро починається у північній частині Валдайської верховини у Смоленської області Росії. До речі, з Валдаю починається Волга та ще декілька великих і не дуже великих річок.
      Дніпро тече через Росію, Біларусь, та набирає потужності саме в Україні.
      Тож є по Дніпру і російські регіони.

  • Ліна

    А в Київські області борщ варили на буряковому квасі. Папа розказував, що з осені різали буряки в діжку і робили квас. При цьому, діжку забивали. А відкривали по черзі по всьому селу і всі набирали скільки треба.

  • Олена

    Полтавський борщ, – це коли буряк не просто тушкується, а перед тим добряче в оліі обсмажується, а потім тушкується в томатному соку, або з додаванням томатної пасти. Літом ще туди можна додати обсмажені кільця баклажанів, – в борщі смакують неначе м’ясо.

  • Руслан

    17. Борщагі́вка — історична місцевість, промислова зона, житловий масив у межах та за межею міста Києва. Так називається територія розташована на західному кордоні міста між залізницями Київ — Коростень, Київ — Фастів, Святошинським лісом і обабіч Кільцевої дороги. Борщагівка входить до територій сучасного Києво-Святошинського району Київської області та міста Києва.
    Борщагівки: Микільська Борщагівка, Південна Борщагівка, Михайлівська Борщагівка, Братська Борщагівка, Петропавлівська Борщагівка, Софіївська Борщагівка.
    https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D1%89%D0%B0%D0%B3%D1%96%D0%B2%D0%BA%D0%B0_%28%D0%9A%D0%B8%D1%97%D0%B2%29
    http://pamyatky.kiev.ua/articles/mesta/borshchagivka-32345

  • Ондрішко

    На Закарпатті є свій варіант приготування борщу. Інгредієнти ті ж самі, як у класичному варіанті, лише кладеться кисла капуста, замість свіжої. Є книжки рецептів Закарпатської кухні, то ж спочатку аналізуйте інформацію, а потім виставляйте перевірену.

  • оксана

    На Галичині рідкий борщ,на борщовій з житнього хліба,заквасці-називався польським борщем.А рускій ,тобто український–вже густий з усіма овочами ,які є під рукою,обов язково з капустою.