Правда і міфи про кондиціонери

1171

Установка кондиціонера в квартиру стала такою ж звичайною справою для сучасного міського жителя, як поклейка шпалер і заміна сантехніки. Точно так же, як в будь-якій іншій домашнійу справі, вже склалися народні прикмети – половина яких вірна, але частково, а друга половина повністю не відповідає істині. Найбільш поширені з них хотілося б розібрати і пояснити. А ось сторінка де можна замовити якісний кондиціонер для вашого дому.

1. Неважливо, в який момент часу встановлювати кондиціонер. З одного боку це правда. Але як будь-які інші монтажні роботи, установка кондиціонера не обходиться без бруду, пилу і будівельного сміття. Додайте до цього шум від пробивання стіни, до того ж після установки внутрішнього блоку спліт-системи до зовнішнього блоку буде проходити набір трубок, в кращому випадку прибраних в похилий короб. Оптимальним вибором буде установка кондиціонера під час ремонтних робіт – це дозволить вмонтувати трубки в стіну.

2. Кондиціонер нормально функціонує взимку. Частково відповідає істині. В інструкції багатьох кондиціонерів зазначено, що вони обігрівають приміщення при температурі повітря на вулиці в районі -5 … -7 градусів. Правда, ні в одній інструкції не вказано, що і ефективність такого обігріву, і термін життя кондиціонера істотно зменшуються. Якщо ж ви хочете взимку включити спліт-систему на охолодження при виведених на вулицю дренажних трубках, майте на увазі – це можна робити тільки при плюсовій температурі, інакше рідина замерзне, заб’є дренаж і почне стікати з внутрішнього блоку прямо по стіні квартири. Проблему може вирішити установка спеціального зимового комплекту для кондиціонера, що не дозволяє трубкам охолоджуватися.

3. Кондиціонер повинен охолоджувати приміщення, а не нагрівати. Обігрів – дуже корисна функція, оскільки опалювальний сезон не захоплює значну частину весни і осені, коли вдень тепло, а нічні температури ще або вже опускаються нижче нуля. У порівнянні зі звичайними побутовими обігрівачами у спліт-системи є переваги – кондіціонер витрачає в два з половиною рази менше електрики, не випалює кисень і збирає пил з повітря.

4. Кондиціонер постійно оновлює повітря в приміщенні. Ні. Кондиціонер і система вентиляції приміщення – різні речі. Єдина система, що здійснює забір повітря і додає його в загальний цикл – спліт-система з канальним блоком, але і в цьому випадку частка дуже мала (не більше 10%).

5. Кондиціонер – джерело бактерій і хвороб. Це не так. Сучасні спліт-системи обладнані різними фільтрами – в тому числі бактерицидними, сітками для збору пилу, фільтрами повітря від диму і так далі.

6. Кондиціонери доводиться часто міняти. Якщо дотримуватися умов експлуатації кондиціонера при правильній його установці і своєчасному обслуговуванні, кондиціонер може прослужити до 15 років. 

7. Обслуговувати кондиціонер не потрібно. Глибока помилка, результатом якого може стати занадто швидкий знос і поломка кондиціонера. Сітки для збору пилу, встановлені на всіх кондиціонерах, необхідно чистити як мінімум раз на півтора місяця – за умови незапорошеного приміщення без домашніх тварин. При пухнастих улюбленцях їх пух і шерсть скупчуються на сітках і ускладнюють роботу спліт-системи, тому чистити фільтри доводиться частіше. Це нескладно – загляньте в інструкцію по експлуатації, там, як правило, описаний цей процес. А от у випадку чищення зовнішнього блоку краще звертатися до професіоналів – оскільки вони зможуть і очистити радіатор, і перевірити рівень фреону в системі.

8. Фреон – це дуже шкідливо, тому кондиціонер небезпечний для здоров’я. Фреон дійсно використовується в сучасних системах як холодоагент. Але саме слово «фреон» об’єднує понад 40 різних рідин і газів, і в що надходять на наш ринок кондиціонерах використовується в більшості своїй R22. Він малотоксичний і не створює загрози для життя людини – крім того, при справній спліт-системі він не потрапляє в приміщення.

9. В упаковці є інструкція, так що кондиціонер можна легко встановити самому. Інструкція дійсно є, більш того – в Інтернеті легко можна знайти докладний посібник з установки. Основна проблема, пов’язана з монтажем кондиціонера, не в професійних навичках установника – вона стосується в першу чергу інструментарію, який необхідний для цього процесу. Йдеться навіть не про промисловий перфоратор з великим свердлом для виведення трубок- найважливіше вальцовка і правильне розташування самих трубок плюс герметизація системи. Професійна установка коштує грошей, але вона дозволить зберегти працездатність і нормальний стан спліт-системи на довгі роки.