Удвічі менше, ніж в Європі – українцям не вистачає квадратних метрів

77

Житлове питання в Україні не перший рік є болючим для більшості громадян. Основна проблема – справжня прірва між вартістю квадратних метрів і заробітною платою середньостатистичного українця. Однак виявляється, навіть при бажанні і зростанні купівельної спроможності ринок житлової нерухомості в Україні не здатен задовольнити потреби усіх громадян. Збираємо статистичні дані, аналізуємо і шукаємо шляхи вирішення проблем.

Активне будівництво

Незважаючи на кризу, будівництво житла в Україні ведеться досить активно. Подивіться самі, в каталозі ЛУН.ua зібрано чимало нових комплексів у різних містах країни. Загалом за перші шість місяців 2017 року в Україні було прийнято понад 5 млн квадратних метрів. Для порівняння за цей же період минулого року було зведено на 56,2% кв. метрів менше. На сайті Міністерства регіонального розвитку і будівництва повідомляється про 66 тис. квартир, які вже було введено в експлуатацію цього року. 75% нових квартир знаходяться в містах, решта – в селах.

Проблем вистачає

Статистика свідчить: станом на сьогодні маємо в Україні 977,9 млн квадратних метрів житла, з яких близько 50% є застарілим, а отже – низької якості. Однак навіть при такій кількості житлової нерухомості її недостатньо – на одного українця припадає лише 23,8 кв. метри, а це майже вдвічі менше, ніж у країнах Європи.

До проблем вітчизняного ринку нерухомості варто додати також громадян, які стоять на черзі на отримання квартир. Станом на 2015 рік в Україні таких сімей було майже 660 тисяч, при цьому аналітики говорять про зростання цієї цифри. Прості розрахунки свідчать: аби задовольнити хоча б ці потреби, потрібно звести понад 50 млн кв. метрів. А якщо додати сюди застаріле житло, яке потребує заміни, а також взяти до уваги тенденції до збільшення кількості квадратних метрів на людину, можна говорити про майже мільярд квадратних метрів нового житла.

Рецепт «одужання»

На думку більшості експертів, єдиний шанс для ринку нерухомості в Україні – активний розвиток іпотечного кредитування населення. Оскільки більшість громадян не мають можливості купити житло за власні кошти, маємо сьогодні так званий «відкладений» попит. Активізувати його допоможе впровадження державних житлових програм, а також надання громадянам вигідних умов про кредитам або можливості придбати житло у лізинг. Експерти переконані, така стратегія стане позитивним кроком не лише для українців, але й для ринку нерухомості в цілому.



• не пропусти