15 дивовижних місць на Землі, які виглядають як пейзажі з інших планет

17958

Наша планета – справжнє джерело сюрпризів. Ми думаємо, що знаємо про неї все, але часом нам зустрічаються такі місця, потрапляючи в які, складно повірити, що це та сама планета.

Ми запрошуємо вас у подорож до різних куточків Землі, де все виглядає настільки незвично, що здається, ніби ми покинули межі нашого космічного дому.

15. Національний парк Лассен-Волканік, США

Depositphotos
Depositphotos, Автор tristanbnz

Крім інопланетних пейзажів, національний парк «Лассен-Волканік», розташований у Каліфорнії, славиться тим, що це єдине місце на Землі, де є всі 4 види вулканів: стратовулкан, щитовий вулкан, а також лавовий та шлаковий конуси.

14. Гора Рорайма, Бразилія – ​​Венесуела – Гайана

Depositphotos
Depositphotos, Автор Ariadna22822

На перший погляд може здатися, що перед нами ділянка землі, яка вільно ширяє серед хмар. Насправді ж це гора Рорайма, або, як її ще називають, Столова гора. Хмара біля її вершини не зникає ніколи, а багато видів рослин можна зустріти лише в околицях цієї гори і ніде більше.

13. Національний геопарк Чжан’є Данься, Китай

Depositphotos, Автор calvin99
Depositphotos, Автор calvin99

Ці різнокольорові гірські «листові пироги» – результат нашарування один на одного пісковика та інших порід, що тривав 24 млн років. Вітри і дощі за мільйони років надали цим горам різноманітні форми – від закруглених до конусоподібних.

12. Солончак Уюні (Салар-де-Уюні), Болівія

wikipedia
Depositphotos, Автор javarman

Висохле солоне озеро Уюні зберігає в собі 10 млрд тонн солі. Щороку під час сезону дощів Уюні покривається тонким шаром води і перетворюється на найбільше у світі природне дзеркало, яке використовують для калібрування супутників.

11. Пустеля Сальвадора Далі, Болівія

Depositphotos
Depositphotos

Млява пустеля, що розкинулася на площі понад 100 кв. км, нібито зійшла з полотен іменитого генія. Гладкі, немов розфарбовані акварельними фарбами гори, дивні камені, що нагадують зростаючі з нізвідки дерева, і нескінченний пісок – здається, що саме тут Далі писав свої сюрреалістичні шедеври.

10. Западина Данакиль, Ефіопія

© Andrea Moroni / flickr
Depositphotos, Автор magdalena.paluchowska

Впадина Данакиль – місце, яке можна вважати колискою людства, адже саме тут були знайдені останки Люсі – першого відомого науці гомініда. Завдяки сірчаним озерам, в яких проживають унікальні мікроорганізми, що пристосувалися до екстремальних умов, місцевий ландшафт нагадує види Іо – одного із супутників Юпітера.

9. Каньйон Антилопи, США

© Ethan Trewhitt / flickr
Depositphotos, Автор Wirestock

Каньйон Антилопи, розташований на землях, що належать індіанцям навахо, являє собою дві гігантські щілини, що виникли у піщаних скелях природним шляхом. Заслуга в створенні цих химерних форм належить дощовій воді, яка мільйони років вимивала піщинки, формуючи неповторний ландшафт всередині скель.

8. Місячна долина, пустеля Атакама, Чилі

© mariusz kluzniak / flickr
Depositphotos, Автор YaseminOlgunozBerber

Місячна долина знаходиться в одному з найбільш посушливих місць на планеті – в пустелі Атакама. Пейзаж долини дуже схожий на місячний, адже навіть місцеві озера складаються виключно з соляної кірки, а кам’яні скелі тут і там височіють над поверхнею.

7. Гейзер Флай, штат Невада, США

© Ken Lund / flickr
Depositphotos

Геотермальне джерело Флай утворилося завдяки втручанню людини: при будівництві колодязя була допущена помилка, що дала киплячій воді можливість вибратися назовні. Вміщені в ній мінерали сформували «вулкан» висотою в 1,5 метра, який продовжує збільшуватися в розмірах.

6. Печера Очі Бога (Проходна), Болгарія

Depositphotos, Автор lucianbolca
© wikimedia

Печера Проходна, або «Очі Бога» – одне з найпопулярніших туристичних місць Болгарії. Наскрізні отвори у скелі на подив симетричні і дійсно схожі на очі, особливо під час дощу, коли через них починає текти вода, нагадуючи сльози.

5. Пустеля Ваді-Рам, Йорданія

© Oliver Clarke / flickr
Depositphotos

Пейзажі пустелі Ваді-Рам є одними з найбільш незвичайних на Землі. Помітили схожість Ваді-Рам з іншими планетами і кінематографісти: тут знімали кілька відомих фільмів, у числі яких і «Марсіанин».

4. Архіпелаг Сокотра, Ємен

© Rod Waddington / flickr
Depositphotos, Автор znm666

Незвичайність пейзажам архіпелагу Сокотра надають дерева – киноварно-червоні драцени, які виростають до 10 м у висоту. Якщо надрізати кору дерева, то воно починає виділяти сік, що нагадує кров. Таких дерев немає більше ніде на планеті, тому архіпелаг здається окремим позаземним світом.

3. Каньйон Брайс, штат Юта, США

Depositphotos, Автор bluebe
Depositphotos, Автор dibrova

Унікальні загострені освіти, схожі на дерева, – те, що робить вигляд каньйону Брайс несхожим ні на що інше. Переходи від білого до червоного кольору виглядають особливо заворожуюче на заході сонця, коли пейзаж здається ще більш неземним.

2. Долина Смерті, пустеля Наміб, Намібія

© Bobulix / flickr
Depositphotos

Мертві дерева долини Dead Vlei – своєрідні пам’ятники самим собі. Колись піщані дюни відрізали долину від річки, і дерева засохли та померли. Вчені вважають, що в такому стані вони знаходяться більше 600 років.

1. Льодовик Періто-Морено, Патагонія, Аргентина

Depositphotos, Автор mzuuzu
Depositphotos, Автор muha04

Секрет незвичайного забарвлення льодовика Періто-Морено полягає у тому, що щільний спресований лід поглинає всі кольори спектра, крім синього. Цей величний льодовик можна не тільки побачити, а й почути – лід, що тріскається створює дивовижні і ні на що не схожі мелодії.



• не пропусти