Острів Бальенак: Хорватський відбиток пальця

673

Цей крихітний острів в Адріатичному морі розташований поблизу берегів Хорватії. Під пильною увагою громадськості він опинився нещодавно. Розташований на архіпелазі Шибеник на далматинському побережжі, цей острівець площею в 1,4 квадратних кілометра повністю покритий павутиною кам’яних стін. З висоти пташиного польоту овальний острів Бальенак схожий на гігантський відбиток пальця з довгими лініями низьких стін, що нагадують поглиблення у шкірі.

Як у безлічі західноєвропейських країн, включаючи Ірландію, Англію і Шотландію, велика частина сільської місцевості та берегової лінії Хорватії покрита кам’яними стінами. Вони були побудовані багато століть тому і історично використовувалися для маркування кордонів між суміжними орними землями. Стіни будувалися без використання цементу. Натомість будівельники ретельно вибирали камені і акуратно підганяли їх один до одного.

Велика частина хорватської берегової лінії характеризується карстовою топографією, тобто є скелястою. Для культивування цього скелястого ландшафту фермери ретельно вибирали з грунту камені, з яких потім і будувалися стіни. Острів Бальенак досягає всього півкілометра завдовжки, але загальна протяжність його стін становить цілих 23 кілометри. Хорватський уряд звернувся до ЮНЕСКО з проханням включити його кам’яні стіни до списку об’єктів Всесвітньої спадщини і запит був задоволений.

Крім визначення сільськогосподарських кордонів, стіни також захищають посіви від сильних вітрів, роблячи можливим сільське господарство уздовж берегової лінії.

Джерело: Life Globe