Незaймані стeпи України: 8 лютого “Асканія-Нова” сталa державним запoвідником (відео)

454

“Асканія-Нова” пo праву є нaйстарішим степовим біoсферним заповідником плaнети і нaйбільшим серед європейських стeпових заповідних територій, пише 5 Канал

8 лютого 1921 року Рада Народних Комісарів УСРС прийняла декрет про заснування на місці народного парку “Асканія-Нова” державного степного заповідника.

Біосферний заповідник “Асканія-Нова” серед заповідних об’єктів України посідає особливе місце, адже його сучасна територія нараховує 11054 га та є найбільшою заповідною територією Європи.

Сучасний заповідний степ складається з трьох масивів: Північний, Південний, Великий Чапельський під, а також з перелогів, де вивчаються процеси відновлення природної рослинності.

Згідно зі статистикою, на території заповідника нараховують 478 видів вищих рослин.

У степу переважають багаторічні трави (51%). До “Червоної книги України” занесено 13 видів вищих рослин, 3 види грибів та 4 – лишайників. Шість видів квіткових асканійської автохтонної флори занесені до міжнародних червоних  списків.

Тваринний світ заповідного степу. Тут зустрічаються типові мешканці степового ландшафту – як малий ховрашок, степовий байбак, тушканчик великий, заєць-русак, мишовидні гризуни, а також середні та дрібні хижаки: звичайна лисиця, степовий тхір, ласка.

У густому травостої мешкають не менше 1155 видів членистоногих, 7 видів земноводних і плазунів, 18 видів ссавців, в різні пори року зустрічається більше 270 видів птахів, з яких 107 видів залишаються на гніздування.

Великий Чапельський під – територія, для якої характерно періодичне заповнення талою водою. В найглибшій частині ростуть гідрофіти, у тому числі найрідкісніший вид в Україні — зіркоплідник частуховидний. На цій ділянці найвищий показник видової насиченості квіткових – 368 видів. Флора поду налічує також значну кількість ендеміків – 53 види, з них 7 зустрічаються лише тут, а 8 видів занесені до “Червоної книги України”.

На території Великого Чапельського поду в умовах, наближених до природних, утримуються табуни диких копитних з різних континентів. Тут протягом усього року мешкають бізони, сайгаки, лань європейська, коні Пржевальського, туркменські кулани, благородні олені, кафрські буйволи. Влітку сюди випускають стадо антилоп канна, гну та нільгау, зебр та вихідців з далекої Індії – гаялів. Ближче до осені в центрі поду збирається велика кількість перелітних птахів: різні види качок, багатотисячні зграї журавлів, сірих гусей, куликів.



• не пропусти