Невідома історія Києва: араби відкрили секрети банкетів Хмельницького і описали втрачені цінності “Софії”

369

Рукопис з трохи обгорілими сторінками написана арабською мовою. Автор фото: Олександр Яремчук, "Сегодня"
Рукопис з трохи обгорілими сторінками написаний арабською мовою. Автор фото: Олександр Яремчук, “Сегодня”
Побачити унікальну книгу можна тільки до 12 вересня.
У “Софії Київській” виставили на показ унікальну книгу XVIII століття, в якій очима іноземних туристів описаний древній Київ і розкриті таємниці нашої історії: яким частуваннями зустрічав гостей гетьман Хмельницький, і як виглядали святині. Побачити книгу можна тільки до 12 вересня, після чого її заховають від сторонніх очей.
Книга написана арабською мовою, це єдине арабскомовне джерело про Україну. Злегка обгорілий рукопис випадково виявив в кінці XIX століття український сходознавець Агатангел Кримський під час наукової експедиції в Сирію і Ліван . Вчений отримав її в свій архів, а пізніше книга потрапила в руки його аспіранту Омеляну Пріцаку, який емігрував в США .
За часів незалежності Омелян повернувся в Україну і після смерті заповів унікальну книгу бібліотеці Києво-Могілянcкої академії. Тут детально описані події 360-річної давнини. Записував враження знаменитий мандрівник того часу архідиякон Павло Алеппський, який супроводжував патріарха православних арабів Макарія.
В ГОСТЯХ. Унікальний епізод про зустріч патріарха з Богданом Хмельницьким в 1654 році в Богуславі (Київська область). У книзі гетьмана описали так: людина похилого віку, але ще бадьорий, щирий, спокійний, мовчазний, помірний в їжі, напоях і одязі … “Як виявилося, патріарх подарував Хмельницькому багато цікавого: осколок каменю з кров’ю Господа, привезений з Голгофи, коробки різного мила, фініки, льодяники, килими та каву. Ця інформація є унікальною, адже це єдине джерело, де сказано, що гетьман був поціновувачем кави “, – розповідає провідний науковий співробітник заповідника “Софія Київська” Ігор Нетудихаткін.
Описано і банкет, який влаштував Хмельницький для мандрівників. “На стіл відразу подали в срібному кубку найвищий сорт горілки, з якого по черзі він пригощав гостей. Подавали страви з солоної вареної риби в глиняному посуді”, – продовжує Нетудихаткін.
ІКОНОСТАС. У книзі детально описаний Софійський собор, відновлений Петром Могилою в XVII столітті. Зокрема, іконостас собору, який зараз втрачено. “Царські врата заввишки п’ять ліктів… На одній створці зображений лелека зі срібла: він свій дзьоб вставив собі в бік, і з нього бігла кров на його пташенят… З лівого боку знаходиться ікона Святої Софії (втрачена, точних описів немає – Авт.) Внизу зображені гієни і диявол з великим носом, який в руці тримає лук і стріли “, –  зазначено в книзі.
У заповіднику пояснюють, що за таким детальним описам можна втрачену ікону навіть відновити, правда, на це потрібні великі кошти. Мандрівники описали і трапезу в Києво-Печерському монастирі. Гостей спочатку пригощали варенням з фруктів з прянощами і наливкою, а потім подавали пісні страви: тонкі печені млинці і гриби, а ось з напоїв балували пивом і вином з власних виноградників.

Джерело: “Сегодня”



• не пропусти