Найбрудніші і найвеселіші свята світу

443

Забруднитися, замазатися – кожне з цих свят здатне сильно розширити ваш лексикон по частині «брудних» задоволень, а заодно і додати адреналіну і підняти настрій.

Томатне свято.

Родзинка програми: Перезрілі томати. Скільки пляшок кетчупу могло б вийти з помідор, безславно згнивших за 70 років існування іспанської «Томатіни», краще не рахувати. Цифра вийде астрономічна. Адже щороку в знаменитому томатному побоїщі в місті Буньоль їх «гине» по 100 тонн! Але іспанці цінують веселощі вище овочів. А їх якраз на «Томатіна» хоч відбавляй. Ще б пак: кілька тисяч дорослих разом впадають дитинство і їм за це – нічого. Народ дуріє, хто на що здатний: кидаються помідорами, обливаються помідоровою рідиною або хлюпочуться в калюжі томатного пюре. Краса! Головне не загратися і не забувати, заради чого все це томатне безумство задумано. І ось для чого: за той час, що триває «битва», треба «упомідорити» Буньоль так, щоб роботи двірникам вистачило на два місяці, як мінімум.

Холі

Родзинка програми: Кольоровий порошок Якщо вірити путівникам, Холі в Індії – це свято весни і відродження життя. Але якщо вірити своїм очам, це – День божевільних. Нічим іншим те, що відбувається просто не пояснити. Ви тільки уявіть: люди посипають один одного отруйно-яскравим порошком і при цьому щасливо регочуть. В цей день дуріє вся країна, і мільярд індійців перетворюється на мільярд замурзаних, радісно верещачих, поросят. «Ну, не психи, а?» – Дивуються ті, хто не в темі. А ось для індійців псих – це як раз той, хто в Холі відмовляється мазати фарбою. За тутешнім повір’ями, червоно-синьо-зелена пудра – найкраща гарантія щастя на весь майбутній рік. Мовляв, чим більше кольорового бруду, тим менше до тебе прилипне всякого іншого – вибирай.

Сонгкран

Родзинка програми: Колодязна вода. Головне, що повинна пам’ятати кожна людина. що потрапила на тайський Новий рік Сонгкран: не ображатися. Чи Виллють тайці відро води вам на голову, чи зіпсують дорогу фотокамеру або вимастять ваше обличчя білою глиною – не ображатися. Вони це не зі зла – традиція така. Замість того щоб, як люди, в Новий рік водити хороводи біля ялинки і їсти олів’є, тайці в цей день дуріють і обливають все, що рухається. «Водні патрулі» стоять на кожному перехресті. Мокра засідка чекає за кожним кутом. Облити іншого в Таїланді означає те ж саме, що побажати йому щастя і удачі. Так що майте на увазі: чим менше на вас сухого одягу, тим більше буде щастя в наступаючому році, 2556-му з тайського календарем.

Винна баталія

Родзинка програми: Червоне вино. Давно відомо: алкоголь штовхає людей на подвиги. В іспанському місті Аро це дізналися раніше інших – щорічне алко-побоїще під назвою «Batalla del Vino» тут влаштовують вже років 600. А в тому, що ці баталії героїчні, ні у кого сумнівів немає. Судіть самі. Кожен рік 29 червня тисяча городян прокидаються зранку, вбираються в біле, озброюються дитячими водяними рушницями-пістолетами і лізуть з ними на сусідню гору. Там і розгортається винне побоїще. Замість патронів – ріоха, найвідоміше іспанське вино (його виробляють в цих краях). Бійня розгорається неабияка. Ополченці не шкодують ні боєприпасів, ні один одного – кожен норовить потрапити противнику винної струменем прямо в рот. Кінець «Batalla del Vino» завжди один і той самий: всі валяються, як під справжнісінький війні.

Чемпіонат з кидання тортів

Родзинка програми: Кремові торти. Своєю появою це свято зобов’язане Чарлі Чапліну. Так-так, адже це в його фільмах жителі англійського села Коксхет підгледіли ідею кидатися один в одного тортами з заварного крему – тими самими, маленькими, рідкими, які потім смішно стікають з фізіономії. Свинства у чапліновской ідеї було предостатньо, англійці присмачили його своїми правилами (найвищий бал – за пряме попадання в обличчя, за найбезглуздіший костюм – додаткові очки і т.д.), і вийшов новий вид спорту. Світові чемпіонати по ньому в Коксхете проходять з 1960-х. І всі ці роки від охочих немає відбою. Воно й зрозуміло: адже «битва тортами» – це, мабуть, єдиний вид спорту, де насправді головне не перемога, а участь. Адже незалежно від того, переможеш ти чи ні, тортів налопаешься на п’ятирічку вперед.

Брудний бразильський карнавал

Родзинка програми: Зелений бруд. Жителі містечка Параті називають шабаш, який вони щорічно влаштовують, ні більше, ні менше «альтернативним бразильським карнавалом». Мовляв, той, який в Ріо, давно розгубив бразильський запал і став надто комерційним. А ось наш – самий справжній. Альтернатива, яку пропонують городяни, така: замість самбадрому з парадом – озеро Джабакуара з лікувальним болотом, замість позолоти і пір’я – труси і бікіні, замість показових виступів – дружнє обмазування один одного брудом. Ну, а в іншому все як годиться: кайпірінья, самба (куди ж без неї?), Грайливі бразильці, фігуристі бразилійки і все таке інше. Напівгола, злегка п’яна, обмазана брудом молодь відривається на Джабакуара-бич так, що й справді та й промайне думка «І навіщо їхати в Ріо? Тут-веселіше ».

Борошняне побоїще

Родзинка програми: Пшеничне борошно що буде: Вважається, ніби греки – одна з найбільш побожних націй в Європі. Тим дивовижніше, що для свого самого брудного свята – «борошняного побоїща» – вони вибрали Чистий понеділок, одну з важливих дат церковного календаря. Шабаш відбувається в приморському селі Галаксіді. У понеділок о 19.00 за умовним сигналом на сільські вулиці виходить натовп селян і туристів. Цю ораву легко прийняти за чортів: обноски, респіратори та маски, а за спиною – мішки з борошном. І ведуть вони себе відповідно: як очманілі носяться по вулицях, обсипаючи борошном випадкових перехожих і влаштовуючи всякі капості. Переможців в «борошняний війні» не буває. Навпаки, кожен норовить вимазатися посильніше – потім, коли всі «чорти» юрбою підуть відмиватися на море, буде відмінний привід попросити пошкребти спинку вподобаного незнайомця / незнайомку.



• не пропусти