Від Жадана до «Колоса» Мартинюка: Еротичний календар «Literature illustrated» 2021 року

1196

…Свого часу, потрапивши в лабети постмодерністської моди, сучасні автори зітнулися зі спокусою популярності. Донедавна це вважалося чимось мало не аморальним, і недаремно один з авторів проєкту, про який трохи далі, зауважує, що українська література тому й вважалася «мертвою», існуючи лише в підручниках і хрестоматіях, що «сучасного» у ній майже не було. Утім, саме сучасні автори мали би бути правонаступниками тих самих «мертвих» класиків на зразок Шевченка і Франка, завдяки яким українську літературу знає і любить весь світ, і через яких майже не помічає решту «живих» письменників.

Можливо, саме популярність – і наразі не лише авторів, але також їх творів – сприяло деякому спрощенню, зафіксованому майже у всіх культурницьких практиках сьогодення. Наприклад, у переході від вербалізації до аудіолізації реальності, чим давно і активно переймаються Жадан з гуртом «Собаки» і  Андрухович, який поєднує віршовану декламацію з музикою. Тож не дивно, що виходу благодійного календаря «Literature illustrated» 2021 року – спеціального проєкту з промоції читання та підняття рівня обізнаності про сучасних українських авторів, в якому взяли участь письменники різних жанрів – передувала відкрита дискусія «Чому українці мало читають?» І справді, чому?

Можливо, через те, що на українську літературу не існує моди? Або тому, що ми дуже мало приділяємо уваги її, моди, створенню? Здається, попри нові підходи до промоції читання, запропоновані зокрема ініціаторами виходу еротичного календаря з українськими письменниками – Літературною агенцією Ovo – відповідь на будь-які питання щодо сучасного ставлення до української літератури і читання зазвичай коріняться у простих речах. І не дивно, що за всі часи письменники намагалися створити щоразу інакший, «живий» образ своєї творчості, відмінний від офіційного представлення української літератури. «Ми маємо нарешті асоціювати українську літературу зі здоровим, жвавим, метким і сильним тілом, – зауважує один з учасників проекту, львівський письменник Петро Яценко. – Тому що ми є, ми живі, ми видаємо книжки, ми працюємо і пишемо».

Що ж до згаданого проекту, то його автори прагнули представити якраз маловідомих сучасних українських письменників вартих уваги разом із зірками сучасної української літератури. Зокрема до календаря увійшли як ті письменники, які вже здійснили величезний вклад у розвиток української літератури, так і ті,чиї книги стають популярнішими з кожним днем. В об`єктив  польської  фотографині Марисі М’яновської, яка знімає обкладинки для Playboy, потрапило 12 сучасних українських письменників: детективісти Мартин Якуб та Віктор Янкевич, фантаст Павло Дерев’янко, трилерист Андрій Новік. Не обійшлося і без музикантів з письменницьким хистом – фронтмена гурту «Фіолет» Сергія «Колоса» Мартинюка, барабанщика Павла Коробчука та колишнього боксера, а тепер письменника Сергія Демчука. Також до календаря увійшли фото письменників, які вже давно відомі серед читачів – згаданого Петра Яценка та Артема Чеха.

Авторів для еротичного календаря підбирали за принципом різноманіття, щоб показати багатогранність сучасної української літератури. Так, наприклад, тут представлені як один з  найтитулованіших письменників Сергій Жадан, так і автор роману-бестселера Валерій Ананьєв, а також перспективний новачок з найкращим романним дебютом 2020 – Павло Матюша. Таким чином, якщо у книжках сучасні літератори розкривають читачам душу, то в календарі демонструють свою тілесну суть, яку, до речі, цілком безкоштовно можна уважно роздивитися ще й тут: https://cutt.ly/shkrJyo

автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для ВСВІТІ



• не пропусти