День подяки у США: історія, святкування і традиції, які можна було б запозичити й нам

721

Кожного четвертого четверга листопада у Штатах відзначають День подяки. Цьогоріч національне свято припадає на 26 листопада. Головна мета цього дня – зібрати за одним столом родичів та друзів – тих людей, яким ви вдячні за кожну мить, проведену разом.

Ми, українці, знаємо про День подяки з фільмів та серіалів, у яких американські родини збираються разом за святковим столом і смакують традиційні страви. Святкування бачимо навіть у мультфільмах, тож про цей день діти знають ще змалку. Та мало хто знає справжню історію та традиції Дня подяки, тож сьогодні ми розповімо саме про них.

День подяки: Історія свята

Вперше День подяки відзначили ще в 1621-му році, коли до берегів Америки прибило корабель із назвою “Мейфлавер”. Пасажирами на кораблі виявились паломники з Англії, які провели в океані понад два місяці. Вони вирушили на пошуки нової землі для поселення, оскільки в рідній країні їх переслідували через релігійні переконання.

Ступивши на американські землі у листопаді 1620-го, пілігрими зіткнулись з холодною та голодною зимою. Через хвороби та несприятливу погоду зі ста поселенців вижила невелика група людей. З настанням весни їм пощастило отримати великий урожай бобів, гарбузів та кукурудзи – з цим їм допомогли індіанці. Також паломники навчились полювати та припасати їжу на зиму і для весняного посіву.

Плімутська колонія пілігримів процвітала. На знак подяки Богу та індіанцям за таку щедрість і милосердя, вони влаштували грандіозне свято.

Національним святом День подяки став аж у 1863 році. Саме тоді президент США Авраам Лінкольн закликав учасників Громадянської війни сісти за один стіл і примиритись. З того часу за святом закріпилась офіційна назва й дата.

Традиції Дня подяки

На сьогодні День подяки перестав мати настільки релігійний характер, як це було у перших переселенців. Зараз в Америці його святкують, щоб подякувати близьким людям за те, що вони є поруч.

За традицією, після церковної служби вся родина збирається за святковим столом, на якому уже викладені традиційні страви. Найголовнішою з них є індичка, запечена в журавлиному соусі, з картопляним, гарбузовим або бобовим гарніром. Кажуть, саме індичка була найпершою дичиною, що вполювали пілігрими, а гарнір – той самий, що був на найпершому святкуванні Дня подяки.

Цікавим звичаєм американців на День подяки є звичай рахувати “подарунок долі”. На шматку паперу кожен член родини повинен написати усе хороше, що йому подарувала доля. На зворотному боці – все погане, що з ним трапилось і що пробачає іншим.

Ще однією незвичайною традицією є “помилування” індички. З-поміж усіх індичок країни вибирають одну, яку повинен “помилувати” сам президент і відправити її у зоопарк. Тепер ця індичка здобула недоторканість, тому її вже ніхто не з’їсть на святковому обіді.

Найколоритнішим звичаєм Америки є паради до Дня подяки. Понад триста людей збираються разом на вулицях міст у маскарадних костюмах. В такому карнавалі беруть участь тварини, оркестри та навіть велетенські надувні кулі у вигляді героїв з мультфільмів.

Після Дня подяки американці зазвичай мають два вихідні дні. В один з них проводять святковий футбольний матч. А другий присвячено відкриттю передноворічного шопінгу. Його ще називають “Чорною п’ятницею”, коли по всіх крамницях роблять величезні знижки на всі товари.

Взагалі, День подяки – це час для веселощів та єднання з родиною. Це свято також вважається наймилосерднішим, адже чимало благодійних фондів роздають безкоштовні обіди безхатченкам та надсилають кошти лікарням та дитбудинкам.

День подяки в Україні

В Україні також відзначають День подяки. Щоправда, це свято у нас стало офіційним лиш у 2017 році. Датою українського Дня подяки стала третя неділя вересня. Хоч свято й не є офіційним вихідним, та те, що воно святкується в неділю, дозволяє нам провести його із родиною.

Український День подяки пов’язують з давнім Святом жнив, або Обжинків. Це свято відзначали, коли усі сільськогосподарські роботи були завершені. Люди дякували Господу за врожай і добробут, за здоров’я і злагоду, що панувала в домі протягом усього року.

День подяки – це свято, яке варто відзначити у родинному колі, поспілкуватись та поділитись хорошими й поганими подіями, що сталися за цей рік. Нам варто перейняти традицію подяки за все, що в нас є. Ми повинні дякувати за дах над головою, за здоров’я та можливості, що нам дає життя та за кожну хвилину, проведену з близькими людьми.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua