День українського кіно 14 вересня: цікаві факти та добірка фільмів 2019 року

1206

Раніше ми могли лише вихвалятися давньою історією, адже саме в Україні, за 2 роки до братів Люм’єр, наш інженер Йосип Тимченко розробив апарат «кінескоп». Ще в 1893 році ми вже мали змогу знімати німе кіно. Найбільш знакова стрічка того періоду — «Земля» Олександра Довженка.

Та тепер, у День українського кіно, ми можемо не тільки перераховувати здобутки минулого, а й похвалитися новинками, які все частіше виходять на екрани. Комедії, бойовики, історичні фільми та, навіть, мюзикли активно знімають в Україні, починаючи з 2014 року.

До Дня українського кіно ми зібрали тільки найцікавіші факти, а разом із ними — добірку якісних фільмів 2019 року. Тих, які вже вийшли в прокат та тих, що тільки вийдуть до кінця року.

Цікаві факти з історії українського кіно

1. Після періоду німого кіно, перша озвучена кінострічка з’явилася в Україні в 1930 році. Це був документальний фільм «Симфонія Донбасу» Дзиги Вертова.

2. Знаковим для українського кіно став 1964 рік. Саме тоді відбулася прем’єра легендарного фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Стрічка принесла йому світову славу, призи на 28 кінофестивалях різних країн світу та 39 нагород міжнародного рівня!

3. Популярний нині, міжнародний кінофестиваль «Молодість», є найбільшим в Україні на дану тему та приходить щороку в жовтні. Що в ньому такого особливого? Фестиваль було засновано ще в 1970 році!

4. Починаючи з 1997 року, Україна висуває фільми на премію «Оскар». Перший фільм, який представив Україну — стрічка «Мамай» Олеся Саніна. Сталося це лише у 2003 році.

Щодо «Оскара», результати зазвичай були невтішними для України. Неодноразово номінантів звинувачували, що фільм, який вони висувають, не стільки український, як російський. Адже знімали його російські режисери, російською мовою, з переважно російськими акторами. Одного разу, фільм було, навіть, дискваліфіковано. В інші роки — стрічки просто не потрапляли до довгого списку номінантів.

У 2019 році це вперше змінилося. Фільм «Додому», який є в нашій добірці, пройшов у список претендентів на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою.

5. Перед таким підйомом українського кіно, який ми бачимо зараз, був великий спад. Так, у 2010 році в прокаті не було взагалі жодного українського фільму. До прикладу, уже у 2015 році вийшли на екрани одразу 23 фільми. За ці 5 років Україна пережила багато змін, а вітчизняне кіно — разом із нею.

7 українських фільмів 2019 року, які варто подивитися

1. Гуцулка Ксеня (2019)

Український фільм-мюзикл, який урізноманітнив вітчизняне кіно своїм форматом. Знято його за однойменно оперетою Ярослава Бранича, режисеркою Оленою Дем’яненко.

Події мюзиклу розгортаються в 1939 році, у Ворохті, незадовго до окупації більшовиками Західної України.

У село приїздить американець Яро, який має українське коріння. Він має одружитися з тутешньою дівчиною, щоб отримати великий спадок від батька. Проте, чоловік знайомиться з гуцулкою Ксенею, яка міняє його плани. До слова, головну роль Ксені зіграла дівчина з Києва, Варвара Лущик.

Раніше, українські акторки ставали відомими тільки після того, як їхали за кордон (Міла Йовович, Ольга Куриленко, Міла Куніс), але тепер у них є шанс знятися в головній ролі, не покидаючи Україну.

2. Захар Беркут (2019)

У міжнародному прокаті називається «The Rising Hawk». Це український художній фільм, який є екранізацією однойменної повісті Івана Франка. Режисери стрічки — Ахтем Сеітаблаєв та Джон Вінн. Фільм має вийти в прокат 10 жовтня цього року. Знято кінострічку англійською мовою, але продубльовано українською. Актори грали, як американські, так і українські.

Фільм переносить нас аж у 1241 рік, коли монгольська орда, очолена ханом Бурундою прямує до Карпатських гір та руйнує все на своєму шляху. Брати Беркути помічають, що військо зупинилося біля гірського підніжжя, та вирішують пробратися нишком у табір, щоби звільнити полонених. Монгольський Хан, дізнавшись про таке нахабство, вирішує помститися, та йде з військом нищити карпатські поселення. Звісно ж, Захар Беркут має свій план, як зупинити ворога. На підмозі в нього невелика громада місцевих мисливців, які мають допомогти якось перемогти цілу орду.

Фільм ще до прокату отримав багато схвальних відгуків, тож варто йти в кінотеатр, як тільки він вийде в прокат.

3. Заборонений (2019)

Художній фільм про життя та смерть легендарного українського поета Василя Стуса. Його загадкова смерть у радянському таборі сталася 4 вересня 1985 року. Фільм же презентовано до цієї дати, на 5 вересня 2019 року.

Стус був не просто творчою людиною, але і правозахисником, шістдесятником, сміливим борцем проти радянської системи.

Події фільму розгортаються одразу у двох часових лініях: в 1985 році, незадовго до смерті поета та в 1950–1970 роках. Розповідає стрічка не лише про самого Стуса, але і про загальну атмосферу того часу. Окремо, увага приділяється процесу становлення, як поета та борця за українську культуру, Василя Семеновича.

4. Додому (крим. Evge, англ. Homeward)

Драматичний фільм Нарімана Алієва з Ахтемом Сеітаблаєвим у головній ролі, який був презентований на Каннському міжнародному кінофестивалі.

Саме його обрали претендентом на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою.

Стрічка розповідає про кримського татарина Мустафу, у якого помирає син Назім. Батько їде з Криму в Київ, де його сини опинилися після анексії півострову Росією. Мустафа хоче повернути другого сина, Аліма, додому. А померлого Назіма поховати саме в Криму, згідно з усіма мусульманськими традиціями.

5. Іловайськ 2014. Батальйон Донбас (2019)

Художній фільм режисера Івана Тимченка про бої за Іловайськ під час війни на Донбасі. Заснований на реальних подіях та вийшов у прокат 29 серпня цього року.

Про події, які розгортаються у фільмі, важко говорити. Але й без слів, кожен українець знає, що відбувалося в Іловайську у 2014 році. Ця стрічка — лише частка всієї історії. Але, його варто неодмінно подивитися кожному.

6. Номери (2019)

Вихід у прокат заплановано на осінь 2019 року. Фільм-антиутопія спільного виробництва України та Польщі, знімається за однойменною п’єсою Олега Сенцова. Режисерами фільму виступили Ахтем Сеітаблаєв та Олег Сенцов. Це перший фільм в історії українського кіно, який знімається без фізичної присутності режисера стрічки.

Про що ж він? Про світ номерів, у якому існують чіткі правила та певна система. Проте, як і в кожній антиутопії, зміни починаються, коли хтось ці правила починає порушувати.

7. Ціна правди (пол. Obywatel Jones, англ. Mr. Jones, 2019)

Фільм польської режисерки Агнешки Голланд, виробництво спільне: Польща, Великобританія та Україна, фільмування також відбувалися на території трьох країн. Актори переважно британські, але й поляки та українці є. Прем’єра вже була на початку року, проте, в Україні фільм вийде в прокат лише наприкінці листопаду.

Це стрічка про валлійського репортера та радника британського прем’єр-міністра. Гарет Джонс, у честь якого й названо фільм, їде в Москву за великою історією для роботи, та планує взяти інтерв’ю в Сталіна.

Там, після зустрічі з Адою Брукс, він починає усвідомлювати всі жахіття так званої «радянської утопії». Попри погрози радянських спецслужб, журналіст починає власне розслідування. Так, йому відкривається страшна правда про одну з найбільших трагедій у світовій історії — Голодомор.

Саме завдяки цьому репортеру, світ дізнався про злочини радянського тоталітарного режиму. Також, відкриття Джонса спонукали знаменитого письменника Джорджа Орвелла до написання алегоричного роману «Колгосп тварин» у 1945 році. Твір досі не втратив актуальність та є досить популярним в Україні.

У вас є улюблені українські фільми? Чи ті, які вразили протягом останнього року?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти