У Києві увіковічать князя-переможця московського війська

    92

    Уряд Литви прийняв рішення про те, що країна повинна взяти участь у відновленні надгробного пам’ятника українському князю та гетьманові, видатному полководцю Костянтину Острозькому.

    На відновлення пам’ятника Костянтину Острозькому в Києві Литва планує виділити близько 44 тисяч євро. Про це йшлося на сьогоднішньому засіданні литовського уряду, повідомляє видання Delfi.lt.

    За словами литовського віце-міністра закордонних справ Неріс Германас, проект відновлення пам’ятника хочуть реалізувати до 2020 року. Для цього будуть залучені багато відомства.

    “Ми зараз говорили про 2017-й – виділити до 44 тисяч євро, а потім будемо стежити, щоб цей проект був реалізований до 2020 року. Суть сьогоднішнього рішення – щоб державні установи Литви ухвалили політичне рішення про підтримку даного проекту і за можливостями фінансували. У цей проект будуть залучені багато відомств, зокрема, міністерства оборони, культури””, – розповів Германас

    Костянтин Острозький в 1514 році керував об’єднаними військами Великого князівства литовського в битві під Оршею та здобув перемогу над московським військом.

    Видатний гетьман похований в монастирському комплексі в Києві. Але пам’ятник, який був встановлений на його честь, згодом був зруйнований. Новий пам’ятник планують спорудити на місці колишнього.