Україну застерегли від повторення сценарію Москви 1991 року

    393

    Якщо боротьба за владу в Києві буде наростати, то Україні загрожуватиме московський сценарій 1991 року

    Про це написав український історик, доктор історичних наук Ярослав Грицак у своєму блозі для “Обозревателя”.

    “Перед Україною стоять дві серйозні загрози. Першою є криза в центрі. Якщо боротьба за владу в Києві буде наростати, і все це буде відбуватися на тлі економічної кризи, то Україні буде загрожувати той же сценарій, що і в Москві в 1991 році”, – пише Грицак.

    Другою загрозою він називає соціальну бідність. Найбільш нестабільною в підтримці незалежності України є 20% найбіднішого населення, відзначає він.

    “Зауважте: я не кажу про російську загрозу. Навпаки: російська загроза не підриває українську незалежність, а її зміцнює. Був би Путін розумнішими, він вів би себе по відношенню до України інакше – але тоді, напевно, він не був би Путіним”, – зазначає Грицак.

    За 25 років незалежності України не дивлячись ні на що посилилася, вважає він.

    “Це не означає, що зараз їй нічого не загрожує. Загрози є, але вони не є екзистенціального характеру “бути чи не бути”. Той, хто говорить про те, що Україна може зникнути з карти світу, або не може впоратися зі своїми страхами , або ж свідомо маніпулює “, – упевнений учений.

    Головним викликом часу є модернізація країни, підкреслює він.

    “Це завдання складне. Не менш складне, ніж здобуття незалежності. Бо в світі, де динозаври полюють, не можна вижити, якщо сам не станеш великим. Тільки ось велич країни вимірюється не територією, а рівнем валового продукту на душу населення і соціальним капіталом. Так що українцям і Україні є ще над чим працювати щонайменше в наступні 25 років”, – підсумував Грицак.



    • інші новини