Міжзоряний посланець: вчені виявили незвичайну комету

    905

    Нещодавно виявлена комета, яка летить до орбіти Марса, за словами вчених, можливо прибула з-за меж Сонячної системи. Якщо гіпотеза підтвердиться, комета стане другим таким об’єктом в нашій системі.

    Траєкторія комети, вперше виявлена кримським астрономом Геннадієм Борисовим, йде по сильно вигнутій траєкторії, що рухається в напрямку Сонця на незвично високих швидкостях, що свідчить про те, що вона виникла за межами Сонячної системи.

    “Наша команда працювала тут в Гавайському університеті, щоб отримати спостереження для вимірювання положення комети”, – сказала Карен Міч, астроном з університету, чия команда прийшла до висновку, що розмір об’єкта і хвіст газу класифікують його як комету. Він додав, що дослідники “на 100 відсотків переконані, що це дійсно міжзоряний рух “.

    Очікується, що комета наблизиться до Сонця 8 грудня, на відстані 300 мільйонів кілометрів від Землі по маршруту, який вважається унікальним для таких об’єктів міжзоряного походження. Об’єкт C/2019 Q4, стане лише другим подібним тілом, яке коли-небудь спостерігалося вченими.

    Першою була комета, що отримала назву um Oumuamua — ім’я гавайського походження, що означає посланця здалеку, що прибув в наш планетарний квартал у 2017 році. Багато хто припускав, що це космічний корабель, незабаром спростувавши таке припущення.

    На відміну від Оумуамуа, новоявлена комета перебуватиме біля орбіти Марса майже рік, надаючи вченим достатньо часу, щоб схарактеризувати її хімічні сигнатури і пошукати додаткові відомості про її походження.