Вчені з’ясували нові деталі про чорну діру в нашій галактиці

    4679

    Астрономи з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі встановили, що надмасивна чорна діра Стрілець А, яка розташовується в центрі Чумацького Шляху, поглинає надзвичайно багато речовини.

    Як пише Naked science, вчені поки не знають, чому це відбувається.

    Вчені провели ряд спостережень за Стрільцем А та помітили яскраве світло. Спочатку вони вирішили, що це зірка S0-2, що розташована близько до об’єкта. Але згодом зрозуміли, що світло виходило саме від чорної діри. Вчені продовжили спостереження за об’єктом та зібрали 133 ночі спостережень.

    Порівнявши яскравості, виміряні раніше з тими, що отримали згодом, вчені прийшли до висновку, що яскравість Стрільця А в інфрачервоному діапазоні значно збільшилась. Тож чорна діра в центрі Чумацького Шляху поглинає все більше речовини.

    Про що це свідчить. Згідно з однією з гіпотез, коли S0-2 наблизилася до чорної діри, вона передала центру галактики велику кількість газу. Через відстань між об’єктами, газ досяг чорної діри тільки в цьому році.

    Ще одна гіпотеза в тому, що збільшення яскравості відбулось через загибель великих астероїдів, які були втягнуті в чорну діру.