Наймальовничіші карстові вирви світу

1595

Вирви притягують і дослідників, і туристів. Великі карстові утворення можуть бути дуже підступними і небезпечними, але це не зупиняє ні вчених, ні мандрівників.

Фото: www.nat-geo.ru

Карстові вирви – одні з найбільш неймовірних форм рельєфу. Вони утворюються внаслідок руху грунту в карстуючихся, тобто розчинних у воді, гірських породах. Коли підземні води розчиняють і витравлюють пласти порід, земля просідає – і виникає вирва. Глибина одних не перевищує метра, інші йдуть під землю на десятки і сотні метрів.

Велика блакитна діра

Фото: www.nat-geo.ru

Підводна карстова вирва майже ідеальної круглої форми, глибиною 120 м і 300 м у діаметрі. Відкрита знаменитим дослідником Жаком-Івом Кусто, які включили її до списку «10 кращих місць для пірнання».

Червоне озеро

Фото: www.nat-geo.ru

Карстове озеро, що заповнило глибоку 530-метрову вирву на півдні Хорватії. Утворилася внаслідок обвалення зводу великої підземної печери. Є теорія, що дане озеро пов’язано підземними потоками з усіма іншими озерами та річками своєї області.

Бімма

Фото: www.nat-geo.ru

Відносно невелика вирва в Омані, близько 30 м завглибшки, але її дно наповнене кришталево чистою водою. Звичайно, вона одразу перетворилася на магніт для туристів.

Дарвазе, «Ворота Пекла»

Фото: www.nat-geo.ru

Вирва діаметром у 70 м і глибиною в 30 м, розташована в Туркменістані. Радянські геологи підпалили яму з природним газом ще 1971 року, розраховуючи, що вона вигорить за кілька днів. Полум’я не вщухло досі.

Сима Гумбольдт

Фото: www.nat-geo.ru

Вирва у Венесуелі глибиною приблизно в 320 м з практично вертикальними стінами. Названа на честь німецького вченого і мандрівника Олександра фон Гумбольдта. Ліс рясно росте не тільки навколо вирви, а й всередині неї.

Сяочжай Тянкен

Фото: www.nat-geo.ru

Вона ж «Небесна яма», найглибша карстова вирва у світі – 660 м завглибшки і 530 м завширшки. Одне з найпопулярніших місць для туризму в Китаї. Його радять відвідувати в сезони сильних дощів, оскільки тоді з країв воронки всередину стікають красиві водоспади.

За матеріалами NationalGeographik



• не пропусти