10 чудес світу, які можуть зникнути в найближчі 20 років

20910

10 чудес світу, які можуть зникнути в найближчі 20 років

Туристичний портал Budget Travel склав список із десяти чудес світу, які можуть зникнути до 2040 року. Неминучість загибелі приверне до чудес додатковий наплив туристів. Вони захочуть подивитися на визначні пам’ятки Землі, яких зовсім скоро не стане, відзначають фахівці.

1. Белізький Бар’єрний риф

vanish01

Белізький Бар’єрний риф сильно постраждав в 1998 році, втративши у багатьох місцях до 50% коралів. Його корали, як і раніше, знебарвлюються – як через глобальне потепління, так і через діяльність людини.

2. Конголезька западина

vanish02

Конголезька западина – другий за площею масив джунглів після басейну Амазонки. До 2040 року до двох третин унікальної флори і фауни, за даними ООН, буде втрачено в разі неприйняття ефективних заходів щодо їх захисту.

Ліси піддаються нещадній вирубці з метою влаштування пасовищ, шахт, а також під час партизанської війни у цьому регіоні Африки. Зменшення площі лісової поверхні призводить до скорочення обсягів вбирання вуглекислого газу, а значить, і дощів, що сприяє зміні клімату.

3. Мертве море

vanish03

За останні чотири десятиліття його площа скоротилася на третину, а обміліло воно на 24 метри. Колишні пляжі тепер на півтора кілометра далі від берегової лінії. Вода в Мертве море надходить лише з річки Йордан, але навколишні країни забирають з ріки все більше води. У результаті через 50 років Мертвого моря зовсім не стане.

Тим більше, що виробники косметики і вуглекислого калію постійно виснажують мінеральні запаси морського дна.

4. Національний парк Еверглейдс (Флорида, США)

P1030138.JPG

Болота, які займають основну частину його території, піддаються забрудненню з боку навколишніх ферм, а також навалі чужих живих істот.

Не кажучи вже про те, що 60% місцевої води відкачують для постачання в довколишні міста і на ферми.

У результаті площа парку – єдиного місця, де мешкає флоридська пантера – вже скоротилася удвічі з 1900 року. Протягом 40 років флоридська пантера, як і ще 20 видів тварин, може повністю зникнути.

5. Мадагаскар

vanish05

Якщо не врятувати ліси цієї острівної африканської держави, через 35 років вони будуть повністю вирубані і випалені, а їхні мешканці вимруть. Заповідники займають лише 5% території острова, не дозволяючи тваринам безпечно переміщатися по всьому Мадагаскару.

Деякі рідкісні види тварин острова навіть не були вивчені й зареєстровані, та, можливо, вимруть до того, як їх встигнуть дослідити.

6. Мальдівські острови

vanish06

Якщо глобальне потепління продовжиться, ці острови, що підносяться лише на два з невеликим метра над рівнем моря, будуть затоплені. У 2008 році президент держави вже оголосив про придбання землі в інших країнах, зокрема, в Індії, для розселення громадян, які були змушені покинути рідні місця, затоплені океаном. У 2009 році, щоб підкреслити наступаючу небезпеку, він провів засідання уряду під водою.

7. Північний і Південний полюси

vanish07

Глобальне потепління загрожує вимиранням 80% імператорських пінгвінів Антарктиди. В Арктиці ж знищення загрожує білим ведмедям, адже разом з таненням полярних льодів гинуть цілі екосистеми, включаючи харчові ланцюжки. Нові масиви льоду перестануть формуватися в Антарктиді протягом 20-40 років.

8. Популяція тигрів

vanish08

Більше половини тигрів світу живе в Індії. Всього в світі в дикій природі їх залишилося 3200, тоді як в 1900 році в одній Індії їх було 100 тисяч. Повністю тигри можуть вимерти вже через 12 років. Для потреб китайської традиційної медицини вбивають у середньому по одному тигру на добу. Заповідники для тигрів існують, але вони не забезпечують надійних шляхів міграції самок, необхідних для повноцінного відтворення популяції.

9. Джунглі Тахуаману (Перу)

vanish09

У перуанській провінції Мадре де Діос знаходяться мало не останні в світі запаси червоного дерева. І росте воно саме в джунглях Тахуаману. Але через незаконну вирубку вони скорочуються. США купують близько 80% червоного дерева. Адже з кожного дерева можна зробити меблів на мільйон доларів.

Лісоруби будують дороги, що дозволяє проникати в джунглі фермерам і мисливцям, а це, у свою чергу, турбує корінних жителів і знищує екосистему. Крім того, видобуток золота, який ведеться в сусідніх районах, призводить до забруднення повітря і води ртуттю

10. Басейн річки Янцзи

vanish10

Багато спостерігачів, включаючи китайських офіційних осіб, вже визнали, що більшість видів флори і фауни, що населяють цей природний регіон, знаходиться під загрозою знищення.

Виною тому вирубка лісів, будівництво гребель і утворення водосховищ. Існує також небезпека землетрусу.

Туристичні потоки можуть чинити двоякий вплив на природу: з одного боку, вони, очевидно, погіршують екологічний стан унікальних місць на Землі, лише прискорюючи їхню загибель. З іншого ж боку, місцева влада може витратити доходи від туризму на заходи щодо збереження чудес природи.