10 найкрасивіших гарячих джерел і гейзерів Єллоустоуну. (Фото)

4215

Єллоустонський національний парк у Вайомінгу, США, є однією з найбільш геотермічних активних областей на планеті. Половина всієї геотермічної активності світу припадає на нього. Парк охоплює область майже в 9000 квадратних кілометрів, включає 10,000 гейзерів, гарячих джерел, грязьових ванн і фумарол, завдяки його розташуванню в стародавній активній кальдері.  Сам Єллоустон – один масивний супер вулкан, який вивергався з величезною силою кілька разів за минулі два мільйони років. Потоки лави і скелі від вивержень вулкана покривають більшу частину земельної площі Єллоустону. Парк – головна центральна частина Великої Єллоустонської Екосистеми, найбільшою практично непошкодженою екосистеми в північній помірній зоні Землі.

1. Велике призматичне джерело.

Найбільше гаряче джерело в Єллоустонському національному парку і в Сполучених Штатах, і третій за величиною в світі. Розташований в середньому басейні гейзерів. Велике призматичне джерело виявили геологи, що працюють в Геологічній службі Хайдена в 1871, і назвали його так через вражаюче забарвлення. Його кольори включають синій, зелений, жовтий, оранжевий, золотий, червоний і коричневий, і нагадують райдужну дисперсію білого світла з оптичною призмою.

2. Гребневе джерело (Crested Pool).

Крестед Пул – гаряче джерело 42 фути завглибшки з гейзером у Верхньому Басейні. Він так названий через “гребінь”, який оточує басейн. Хоча його вважають джерелом, Гребінь іноді проривається як гейзер.

3. Призматичне джерело.

Призматичний джерело розташований у Верхньому Басейні Єлловстонський національного парку. Він пов’язаний з сусіднім Басейном Краси. Під час періодичних енергетичних змін рівень призматичних джерела опускається, а іноді піднімається і навіть переповнюється. Часовий інтервал між змінами коливався від декількох тижнів до декількох років.

4. Смарагдове джерело.

Емеральд Спрінг розташований в басейні гейзерів Норріс і отримав своє ім’я від смарагдово-зеленого кольору води, що виходить при сонячному світлі, проникаючому в воду. Зелений відтінок воді додає також сірка.

5. Гейзер лева.

Гейзер лева – конусоподібний гейзер у Верхньому Басейні Єллоустонскому національного парку. Він був названий так через ревучий звук, коли пар випускає під час виверження. Виверження можуть досягти 90 футів у висоту і відбуваються в інтервалі від 1 до 7 хвилин. Лев є найбільшим з левової групи, яка включає малий гейзер Дитинча і в даний час недіючі Великі гейзери Дитинча і Левиці.

6. Басейн Морнінг Глорі.

Морнінг Глорі розташований у Верхньому Басейні Йеллоустоун. Басейн назвала дружина інтенданта парку в 1883, давши йому ім’я “Convolutus”, латинська назва квітки березки. До 1889 Басейн Морнінг Глорі став відкритий для відвідувачів.

7. Опалове джерело.

Опалове Басейн є як гарячим джерелом, так і гейзером фонтанного типу.

8. Сапфірове джерело.

Сапфірове джерело розташоване в бісквітному басейні в Єллоустонском національному парку. Басейн отримав своє ім’я від форми бісквіта, яку він нагадує.

9. Гейзер Пароплав і джерело Цистерн.

Гейзер Пароплав і джерело Цистерн розташовані в басейні Норріс і пов’язані між собою під землею. Зазвичай, Цистерн – красивий синій басейн, завжди наповнений водою, але під час виверження найбільшого у світі гейзера Пароплав, вода з джерела повністю йде. Це також один із самих красивих гейзерів світу.

10. Басейн дублетів.

Дублет розташований у Верхньому Басейні Гейзерів Єлловстонського національного парку. Виділяється разюче складної серією виступів, ретельно продуманих кордонів і глибоких відкритих басейнів. Іноді джерело виробляє періодичні коливання, на поверхні з’являються хвилі. Це результат міхурів газу і пари, що лопаються глибоко під землею.